Deel dit artikel
-

AFM: Bigtechs bedreiging voor gevestigde orde

Bigtechs lijken alle ingrediënten in zich te hebben om een serieuze concurrentiebedreiging te vormen voor de gevestigde orde op de financiële markten. Dat concludeert toezichthouder in zijn jaarlijkse analyse Trendzicht.

In tegenstelling tot de fintech-start-ups, hebben bigtech-bedrijven al gevestigde netwerken, reputatie en vertrouwen, grote klantbestanden, krachtige merken, aanzienlijke winsten en schijnbaar onbelemmerde toegang tot kapitaal. Bovendien kunnen deze bedrijven gepatenteerde klantgegevens van hun niet-financiële serviceactiviteiten, zoals sociale media, gebruiken om het aanbod aan te passen aan de voorkeuren van klanten.

Daarenboven speelt de toegang tot de analytische tools en de voorhoede technologieën (inclusief cloud computing, kunstmatige intelligentie) om klant- en transactiegegevens te verwerken om te anticiperen op de behoeften van klanten en hun gedrag te beïnvloeden.

Om deze redenen kunnen bigtechs een aanzienlijke concurrentiedreiging
vormen voor de traditionele spelers en kunnen ze zeer snel schaal bereiken bij het aanbieden van financiële diensten, met name waar netwerkeffecten aanwezig zijn, zoals bij betalingen, leningen en mogelijk in verzekeringen.

Steeds meer bedrijven zoeken toegang tot persoonlijke financiële data. Dat wordt niet alleen vergemakkelijkt door technologische ontwikkelingen, ook Europese regelgeving stimuleert dit. Er ontstaan nieuwe marktstructuren, waarbij fintech-bedrijven en techgiganten zich op het terrein van financiële dienstverlening begeven.

Sommige innovaties ondermijnen het klantbelang. En er ontstaan nieuwe toezichtvraagstukken, zoals complexere IT-risico’s, de noodzaak om beter samen te werken met data toezichthouders en de afhankelijkheid van techgiganten.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond