Deel dit artikel
-

AFM en DNB verruimen markt voor nieuwe toetreders

De financiële toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) verruimen de toegang voor innovatieve diensten tot de markt voor financiële dienstverlening. Dat doen ze via Maatwerk voor Innovatie.

Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de ruimte die de wetgever biedt bij de naleving van de regels. Ook wordt bestaand beleid opnieuw bekeken en zo nodig aangepast in het licht van de nieuwe ontwikkelingen.

Woensdag hebben AFM en DNB het document Meer ruimte voor innovatie in de financiële sector: Vervolgstappen markttoegang, vergunningen en toezicht aan de minister van Financiën Dijsselbloem aan de Tweede Kamer gestuurd.

Doel van de verruiming is er voor te zorgen dat marktpartijen hun innovatieve financiële producten, diensten of bedrijfsmodellen zonder onnodige belemmeringen in de markt kunnen zetten.

Ook introduceren de toezichthouders een zogenoemde deelvergunning, een vergunning met voorschriften of een opt-in vergunning. Deze mogelijkheden waren eerder dit jaar onderwerp van het gezamenlijke discussiedocument Meer ruimte voor innovatie in de financiële sector, waar via de InnovationHub van AFM en DNB door partijen in de markt op gereageerd kon worden.

Bij de InnovationHub van AFM en DNB kwamen in het eerste half jaar 114 verzoeken om informatie binnen van marktpartijen over innovatieve initiatieven in de financiële sector. Ruim driekwart van de vragen betroffen markttoegang en vergunningenbeleid, waarbij innovaties in de sfeer van het betalingsverkeer (PSD2) en de blockchain-technologie de boventoon voerden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond