Deel dit artikel
-

AFM kreeg meeste signalen over mogelijke fraude met aanbiedingen in crypto’s

In 2023 gingen de meeste ontvangen signalen bij financieel toezichthouder AFM over mogelijke fraude met aanbiedingen in crypto’s. Gedupeerden kwamen veelal via nepadvertenties op gekloonde nieuwssites, sociale media en datingapps terecht bij malafide partijen.

Die partijen stelden forse beleggingswinsten in het vooruitzicht, om vervolgens niets uit te keren. Uiteindelijk raken mensen vaak hun hele inleg kwijt. Omdat beleggers tijdens dat proces vaak officiële gegevens aanleveren, zoals een rijbewijs of paspoort, lopen zij ook kans om slachtoffer te worden van identiteitsfraude.

Ook worden hun gegevens soms doorverkocht aan andere criminelen, waarna slachtoffers opnieuw worden benaderd. Bijvoorbeeld door een zogenaamde AFM-medewerker die beweert dat hij de verloren inleg kan terugkrijgen. Als het slachtoffer daarop ingaat, wordt nog meer geld afhandig gemaakt (recoveryfraude).

Het totaal aantal signalen over 2023 is ongeveer 8 procent lager dan in 2022. (4.085 in 2023 tegenover 4.392 in 2022) Dat komt onder meer door een afname in signalen over ondernemingen met een Europees paspoort, die dubieuze beleggingen aanboden in Nederland. Door een goede samenwerking met de Cypriotische toezichthouder CySEC zijn meerdere partijen aangepakt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond