Deel dit artikel
-

AFM ziet risico’s voor crowdfundinginvesteerders, scherpt toezicht aan

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt nieuwe voorwaarden aan crowdfundingprojecten. Alle projectinformatie moet voortaan 48 uur vooraf aan openstelling van de inschrijving voor alle investeerders op het platform beschikbaar zijn. De huidige 24-uurs bedenktijd achteraf blijft bestaan.

De AFM constateert dat de gemiddelde tijd waarin investeerders in een project konden instappen is teruggelopen naar enkele uren. Hierdoor worden investeringsrisico’s mogelijk niet goed overzien. Zestig procent van de investeerders negeert bovendien het advies om maximaal 10 procent van het vrij belegbare vermogen in crowdfunding te investeren.

Op grond van deze evaluatie worden de huidige voorschriften op een aantal punten aangescherpt. Een platform moet onder meer aan de AFM kunnen uitleggen waarom zij het gerechtvaardigd vindt dat een investeerder meer dan de geadviseerde 10 procent investeert in crowdfunding.

Alle bedragen waarvan redelijkerwijs verwacht wordt dat deze niet meer worden terugbetaald aan investeerders moeten inzichtelijk worden gemaakt op de websites van de platformen. De AFM signaleert dat veel platformen nog geen inzicht geven in wanbetalingen. Platformen die op hun website wel informatie plaatsen over wanbetalingen doen dat geregeld niet op een eenvoudig vindbare plek. De AFM constateert ook dat projecten pas na 365 dagen worden afgeboekt. Volgens de AFM zouden projecten na 90 dagen betalingsachterstand moeten worden afgeboekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond