Deel dit artikel
-

AFM-vergunning voor Nederlandse crowdfunder

Geldvoorelkaar.nl heeft als online kredietbemiddelaar een vergunning gekregen van de financiële toezichthouder AFM. Geldvoorelkaar.nl is de eerste crowdfunder die onder overheidstoezicht via het web bemiddelt tussen mensen met en zonder geld.

De bank is niet meer het enige middel voor ondernemers om tijdelijk geld aan te trekken in de vorm van een lening. Crowdfunding is al enige tijd in opkomst, maar dit verschijnsel krijgt in Nederland een nieuwe impuls nu de AFM zich erover heeft uitgesproken.

Geldvoorelkaar.nl uit Rhenen heeft een vergunning gekregen om via zijn site te bemiddelen in krediet.

Geldleners melden zich op de site met een gedetailleerde financieringsvraag. Geldschieters kijken welke project bij hun investerings- en rendementsbehoefte past en tekenen er vervolgens op in. In ruil voor de investeringen krijgen ze rente en aflossingen.

Middels crowdfunding kunnen investeerders direct investeren in projecten van particulieren, zelfstandig ondernemers en het MKB zonder tussenkomst van een bank.

De site claimt dat er is bemiddeld in vier ton aan investeringen. Samen met drie andere crowdfunders heeft Geldvoorelkaar voor meer dan een miljoen euro opgehaald en uitgeleend, aldus een overzicht dat de partijen in januari publiceerden.

Het bedrijf Webclusive ontwikkelde technologie waarmee belangstellenden een crowdfundingplatform kunnen maken. Directeur Ronald Kleverlaan heeft de belangstelling voor ‘p2p-financiering’ zeker in de laatste maanden van 2011 aanzienlijk zien groeien. Zijn klanten hebben vorig jaar voor meer dan een miljoen euro opgehaald voor een verscheidenheid aan doelen. Tienduizenden Nederlanders hebben vorig jaar het web gebruikt om geld te doneren of uit te lenen.

Foto: Guiliano Maiolini (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Kees

Kosten voor de vergunning??? Ze zullen straks zien dat die vergunning een dure kosten post wordt en het platform het niet kan betalen….

Pieter Schenk

Gefeliciteerd! Een mooie mijlpaal. De redactie van Emerce maakt wel een slordige fout door Geldvoorelkaar “crowdfunding” te noemen. Geldvoorelkaar is (net als de grote broertjes Zopa, LendingClub en Prosper) een peer to peer lending platform.

Redactie Emerce

Ter info: het woord crowdfunding heeft het bedrijf in haar eigen persbericht gebruikt. Dus kennelijk denken ze er zelf anders over.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond