Deel dit artikel
-

Afperser RBS krijgt ‘internetverbod’

Een voormalige adviseur van een commercieel opleidingsinstituut mag van de rechtbank Den Haag geen ongefundeerde verdachtmakingen meer over The Royal Bank of Scotland verspreiden via e-mailberichten, internet en Twitter.

RBS verstrekte persoonlijk krediet aan klanten van het opleidingsinstituut via de ComfortCard die naast RBS ook door Santander Consumer Finance Benelux werd uitgegeven.

Een adviseur van dat instituut die de aanvraag van zulke financieringen regelde was daar ontslagen, en reeds in 2007 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden wegens smaad. Santander heeft in mei 2010 aangifte gedaan van chantage en afpersing, maar vervolgens was kredietverlener RBS aan de beurt.

De man dreigde, soms wel via acht e-mails per dag, met negatieve publiciteit over fraude met de ComfortCard als er geen geld zou worden overgemaakt. Ook liet hij weten een ‘miljardenclaim’ te hebben op RBS, wat hij later weer ontkende. Hij wilde kijken of RBS hem naar aanleiding van zijn sommaties zou betalen.

Vaak deed hij betalingsopdrachten uit naam van bestaande RBS-medewerkers. Soms in het Nederlands, soms in het Engels: ‘Just cut the bullshit and call me to confirm the total transfer today. We send the files to several media and let’s see what the role of the police and RBS is in this part of Fraud if there is no reaction whatsoever.’

Het Twitter-account dat de man hiervoor gebruikte, onder de naam HesterJuergen, blijkt nog te bestaan. Net als andere publicaties.

De rechter heeft de vorderingen van RBS toegewezen. De man mag geen contact meer zoeken met de bank en zijn beschuldigingen zijn volgens de rechtbank dermate ongefundeerd zijn dat ze onrechtmatig moeten worden geacht. De man moet daarom, al dan niet met verzoeken aan Google, alle beschuldigingen op het web verwijderen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond