Deel dit artikel
-

AH test volledig digitaal winkeltje

Albert Heijn test voor het hoofdkantoor in Zaandam een nieuw winkelconcept waarbij het mini-filiaal vrijwel volledig is geautomatiseerd. Klanten hoeven geen producten te scannen en zelfs niet af te rekenen, al moeten ze wel gewoon betalen.

De proef duurt twee maanden en speelt zich af in een omgebouwde zeecontainer die tijdelijk dienst doet als een winkeltje. De zaak is veertien vierkante meter groot en biedt steeds ruimte aan een klant tegelijk. Om de zaak te betreden moet hij eerst zijn bankpas invoeren, zoals ook gebruikelijk is bij onbemande benzinepompen.

Na betreding van de zaak kan de klant pakken wat hij wil om vervolgens de zaak te verlaten. Camera’s en sensoren hebben dan exact genoteerd wat en hoeveel de winkelbezoeker meenam. Dat wordt vervolgens afgeschreven.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Albert Heijn werkt voor deze test samen met de Amerikaanse tech-start up technologiebedrijf AiFi en met ING. De supermarkt doet aan de lopende dit soort zichtbare en minder zichtbare testen om zijn bedrijfsprocessen te verbeteren en te vernieuwen. Dat houdt in dat er op enig wel tijdelijke containerwinkels kunnen verschijnen in Nederland, maar niet per se. Het is AH met name te doen om wat het leert zodat nieuwe inzichten kunnen worden toegepast. Hoe en waar is secundair. Andere voorbeelden van innovaties zijn tap to go, dynamisch afprijzen, het ‘mijn voedingswaarden-dashbord’ op ah.nl, het gemechaniseerde distributiecentrum in Zaandam en blockchains voor sinaasappelsap en eieren.

Deel dit bericht

2 Reacties

Kees

Gewoon betalen? Met een bankpas? Hoe zit het dan met contant geld?

Erwin Boogert

Dat is daar niet mogelijk. Als je contant wilt afrekenen en een breder assortiment zoekt, moet je een klein stukje naar het noorden. Op Hermitage 4 zit een gewone AH. Op Station Zaandam, ook vlakbij, zit een To Go.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond