Deel dit artikel
-

‘AH.nl levert nog volop’

Lege schappen in de meeste vestigingen van Albert Heijn, maar online schijnt de grootgrutter nog steeds het volledige assortiment te kunnen leveren, zo melden klanten op internet. Wie online bestelt, krijgt ook geen waarschuwing te zien.

De vakbonden en Albert Heijn zitten in een cao-conflict waardoor medewerkers van de distributiecentra van Albert Heijn sinds zondag 23 april het werk hadden neergelegd.

De afgelopen vier dagen staakten zo’n 1500 medewerkers bij vijf van de zes distributiecentra van Albert Heijn voor een beter salaris en eerlijke arbeidsvoorwaarden. Dat leidde tot steeds meer lege schappen in grote delen van het land. Er stonden nog stakingen gepland in Zaandam, Zwolle, Geldermalsen, Pijnacker en Tilburg.

De supermarkt en vakbonden FNV en CNV gaan echter weer met elkaar om tafel over de nieuwe Albert Heijn Logistiek cao. Om die reden beëindigen de bonden vandaag al dan niet tijdelijk de acties bij de distributiecentra.

Albert Heijn heeft een verbeterd bod uitgebracht dat de basis vormt voor het overleg. Naast een loonsverhoging van 10 procent bij een looptijd van één jaar blijven de huidige arbeidsvoorwaarden voor bestaande en nieuwe werknemers in stand.

Vooralsnog lijken de online activiteiten weinig hinder van de acties hebben ondervonden. Albert Heijn telt acht Home Shopping Centers (HSC’s) in Nederland van waaruit huishoudens hun boodschappen thuis kunnen laten bezorgen. Najaar 2023 wordt in Barendrecht zelfs het eerste geautomatiseerde Home Shop Center geopend. In het nieuwe HSC hoeven medewerkers nagenoeg alle houdbare producten niet meer zelf uit de rekken te pakken omdat dit geheel geautomatiseerd gebeurt.

Hoe deze centers worden beleverd is niet duidelijk. Vragen van Emerce over de belevering van de Home Shopping Centra zijn tot nu toe door moederbedrijf Ahold onbeantwoord gebleven.

De dc’s waar nu gestaakt werd beleveren de fysieke winkels. Alleen in het dc in Hoorn werd niet gestaakt. Met als gevolg dat de schappen bij de AH-winkels in West-Friesland nog gewoon gevuld zijn. Dit dc valt nog onder de oude cao-voorwaarden van voormalig werkgever Deen.

Uitzendkrachten uit drie verschillende distributiecentra in het land zouden donderdag naar het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam gaan om ze op te roepen zich aan te sluiten bij de staking. De uitzendkrachten van het distributiecentrum in Zaandam hadden zich als enige nog niet aangesloten bij de staking.

Vorige week riep de FNV Albert Heijn al op om op te treden tegen uitzendbureaus die uitzendkrachten intimideren en het stakingsrecht schenden.

Albert Heijn kan de klappen van deze stakingen online niet echt opvangen. Ongeveer tien procent van de totale omzet van komt van het online kanaal. Het aandeel online boodschappen voor de hele boodschappenmarkt bleef vorig jaar steken op 5,2 procent van het totaal.

Deel dit bericht

1 Reactie

Heuseveldt

schande zo,n groot winstmakend bedrijf om zich zo te verlagen naar de stakers toe. ik denk dat dit klanten kost en veel meer geld. z geef de stakers wat ze willen want ze verdienen het, Jullie maken het nu erger. het vertrouwen klanten is ook in het geding en daar moet je het toch van hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond