Deel dit artikel
-

Ahold Delhaize onderzoekt beursgang bol.com

Moederbedrijf Ahold Delhaize onderzoekt hoe het een deel van zijn dochter bol.com naar de beurs kan brengen om de waarde van het marktplaatsbedrijf te verzilveren.

Het Nederlands-Belgische supermarktbedrijf is daarbij van plan om voor langere duur de controle in de e-commercedochter te houden.

Het geld dat de beursgang oplevert, wordt terug geïnvesteerd in bol.com ‘om het gigantische groeipotentieel te financieren’, aldus de retailer vanochtend in een persverklaring. Een ander deel van de opbrengsten gaat naar digitalisering van de retailfilialen.

Een beursgang van bol.com komt niet helemaal als een verrassing omdat er beleggers zijn die al langer wijzen op het nog niet aangeboorde waardepotentieel dat in de online marktplaats ligt vervat.

De voorbereidingen die uiteindelijk tot deze bekendmaking leidden, vonden afgelopen jaar plaats.

Mocht de beursgang doorgaan dan kiest Ahold Delhaize voor de Amsterdamse beurs. Dat zou in de tweede helft van 2022 zijn.

Het is nog niet bekend tegen welke waardering de emissie zou plaatsvinden. Beleggers zullen bol.com daarbij niet bekijken als een gewone maar grote webwinkel, maar als een marktplaatsbedrijf met sterke netwerkeffecten.

Zestig procent van de handelsomzet op bol.com is afkomstig van derde partijen die hun handelswaar in de wit-blauwe schappen leggen. Bij elke verkoop betalen ze een commissie aan bol.com. Daarnaast kunnen de handelaren er ook marketing- en reclamediensten afnemen alsmede fulfillment en logistieke diensten en zelfs financieringsproducten van derde partijen. Bol.com is hierbij de faciliterende partij.

Vanochtend maakte Ahold Delhaize ook de resultaten over het derde kwartaal bekend. Daarbij spreekt het de verwachting uit, dat bol.com dit jaar een handelsomzet realiseert van 5,5 miljard euro. Vorig jaar was dat 4,3 miljard euro. De verwachte ebitda-winst ligt tussen de 150 en 170 miljoen euro. Voor beiden wordt een verdubbeling verwacht richting 2025.

bol.com is de grootste website en app met een bereik van 10,8 miljoen internetgebruikers in Nederland in september (PDF).

Sinds begin deze maand is Margaret Versteden de algemeen directeur van bol.com, de vierde eindverantwoordelijke sinds de oprichting.

Beleggers reageren positief op de kwartaalcijfers en het nieuws van de dochter-IPO. Het aandeel Ahold Delhaize staat kort na opening van de beurs 2,2 procent hoger op 34,05 euro.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond