Deel dit artikel
-

AI muziekdiensten aangeklaagd

AI muziekdiensten Suno en Udio zijn aangeklaagd door de Recording Industry Association of America, de branchevereniging van de platenindustrie. Ze worden ervan beschuldigd op grote schaal inbreuk te maken op auteursrechtelijk beschermde werken.

Met weinig meer dan een prompt (een opdracht aan de computer) kunnen automatisch goedgelijkende nummers gegenereerd worden, waarbij gebruik is gemaakt van auteursrechtelijke beschermde muziek. Als voorbeeld worden American Idiot van Green Day en All I Want for Christmas van Mariah Carey genoemd.

Weer andere nummers hebben zangstemmen die lijken op Bruce Springsteen, Michael Jackson of ABBA.

De platenlabels willen dat de diensten hun materiaal niet meer kunnen gebruiken en eisen een schadevergoeding van maximaal 150.000 dollar per geschonden werk.

‘Onze technologie is transformerend; het is ontworpen om volledig nieuwe werken te genereren, niet om reeds bestaande inhoud te onthouden en weer te geven. Daarom staan we geen gebruikersprompts toe die verwijzen naar specifieke artiesten,’ zegt Suno CEO Mikey Shulman in een verklaring. ‘We hadden dit graag uitgelegd aan de platenlabels die deze rechtszaak hebben aangespannen, maar in plaats van een discussie te voeren, hebben ze advocaten op ons afgestuurd.’

Het is niet de eerste keer dat de muzieklabels in de strijd zijn aangegaan tegen AI-bedrijven. Universal Music Group heeft vorig jaar een auteursrechtelijke rechtszaak aangespannen tegen Anthropic, voor het trainen van haar chatbot Claude op teksten van artiesten zonder toestemming.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond