Deel dit artikel
-

AI-hub Brightlands van start in Heerlen

De regio Limburg start de AI-hub Brightlands met de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen als kern. Dit initiatief verbindt Limburgse bedrijven, kennisinstellingen en andere organisaties die werken aan kunstmatige intelligentie en datawetenschap.

Kunstmatige intelligentie en data zijn sterk medebepalend voor onze toekomstige welvaart en welzijn, zo stellen de betrokken partijen. ‘We staan pas aan het begin van het optimaal benutten van de meerwaarde voor de sociale en economische opgaven in onze regio en daarbuiten.’

De AI-hub Brightlands richt zich zowel op technisch AI onderzoek als op onderzoek naar de toepassing van AI in toepassingsgebieden zoals de publieke dienstverlening, publieke veiligheid, duurzame industrie, gezondheid en zorg.

Qua technologie ‘onder de motorkap’ bezit de hub veel kennis en expertise op het gebied van onder andere machine learning, explainable AI, speltheorie, cognitieve robotica en mens-machine interactie. Wat de toepassing van AI betreft is er ook veel ervaring met veilig data delen, blockchain, privacy beschermende technieken, datavisualisatie, ethiek, en maatschappelijke en juridische aspecten.

Limburg, met de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen als aanjager, heeft al een sterke positie op het gebied van kunstmatige intelligentie, datawetenschap en digitalisering. Op de in 2016 gestarte Brightlands Campus in Heerlen is een ecosysteem actief van 80 bedrijven, kennisinstellingen, overheden en andere organisaties die zich inzetten voor het ontwikkelen en toepassen van AI en data science.

Bovendien maakt de campus deel uit van de vier Limburgse Brightlands Campussen. Ook op de Chemelot Campus in Sittard-Geleen (circulariteit), de Health Campus in Maastricht (gezondheid) en de Food Campus in Venlo (voeding) spelen data science en AI een belangrijke rol.

De AI-hub Brightlands wordt onderdeel van het nationale netwerk van de Nederlandse AI Coalitie.

De AI-hub Brightlands is een initiatief van de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen, de Universiteit Maastricht, Open Universiteit, Zuyd Hogeschool, VISTA College, de Provincie Limburg, Accenture, APG, de Gemeente Heerlen, Stadsregio Parkstad Limburg, LIOF, LWV, MKB-Limburg, Regitel, de Brightlands Chemelot Campus, de Brightlands Maastricht Health Campus, de Brightlands Campus Greenport Venlo, het Maastricht UMC+, Zuyderland, VDL Nedcar, de Nederlandse Politie en het CBS.

Om de AI-hub Brightlands te realiseren, ontvangt de hub de zogeheten kickstartfinanciering van de Nederlandse AI Coalitie, waarmee ze een bijdrage kan leveren aan de ambities van de NL AI Coalitie om Nederland een leidende rol te bezorgen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

De komende maanden worden de plannen voor de AI-hub Brightlands verder uitgewerkt. Men verwacht dat veel partijen aanhaken.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Mooi vastgoed voor Rijksmonument status. Heerlijk van die brutalistische Internationale Stijl iconen. Zeker achtergelaten door de Belastingdienst?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond