Deel dit artikel
-

Airbnb: Nieuwe maatregelen gaan Amsterdam geld kosten

De maximale termijn voor vakantieverhuur in Amsterdam wordt alsnog gehalveerd. Vanaf 2019 is het in die stad niet meer mogelijk om langer dan dertig dagen per jaar te verhuren via Airbnb of andere marktplaatsen. Nu geldt nog een dubbele termijn.

De reacties op het besluit stromen inmiddels binnen. Amsterdamse verhuurders worden volgens Airbnb gestraft voor de tekortkomingen van andere verhuurplatformen.

De gemeente zou eerst sites als Wimdu, HomeAway, TripAdvisor en Expedia zo ver moeten krijgen om ook afspraken te maken over de maximale verhuur van een woning, het inperken van overlast en het innen van belasting.

Gebuikers van Airbnb zouden juist ‘een verantwoordelijke gemeenschap’ vormen die de Amsterdamse economie in 2016 met 500 miljoen euro hebben gestimuleerd.

Het besluit zou de Amsterdamse economie tot 43 miljoen euro kunnen kosten, en is volgens Airbnb bovendien juridisch onhoudbaar omdat een ‘disproportioneel inbreuk maakt op het eigendomsrecht van Amsterdammers en hun recht om diensten te verlenen.’

Deel dit bericht

4 Reacties

bert

Ik denk dat Amsterdam gewoon van deel toeristen af wil en niks geeft om verlies inkomsten. Ze hebben daar toch poen zat. Met wat minder toerisme blijft de stad voor iedereen leuker.

michel

“Gebruikers van Airbnb zouden juist ‘een verantwoordelijke gemeenschap’ vormen”..lol..Een flinke dosis zelfreflectie van Airbnb zou wel op zijn plaats zijn..Typisch Amerikaans bedrijf dat wereldvreemd opereert en nu hard aan de PR werkt.

Ik maakte er graag gebruik van toen het nog niet zo door huisjesmelkers gedomineerd werd. zolang er in veel landen complete panden en flats gebouwd worden puur voor Airbnb verhuur doeleinden kan ik dit echt geen ‘verantwoordelijke gemeenschap’ noemen..

Bas

Typisch van een dergelijke partij om gelijk over geld te praten. Je hoort nooit hoe dit concept aan de leefbaarheid van een stad bijdraagt, waar alle inwoners positieve effecten van ondervinden.

Misschien kan Airbnb eens een initiatief tonen die verder reikt dan hun zakelijk gewin.

Matthijs

AirBnB had in het begin een nobel doel: overnachten bij locas, zodat je de stad vanuit een ander perspectief kon beleven. Daar is allang geen sprake meer van. De nadelen wegen tegenwoordig veel zwaarder dan de voordelen: overlast voor buren, wijken die cohesie verliezen, huizen die maar duurder en duurder worden. Minder toeristen is echt geen ramp en zorgt voor een leefbaardere stad. Schaarste zorgt er ook voor dat overnachtingen duurder worden, waardoor je een ander type toerist dan de bachelor party-toeristen uit Engeland aantrekt. Gevolg: minder overlast en juist meer toeristen die iets te besteden hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond