Deel dit artikel
-

Omzetverlies Airbnb valt mee door lokale boekingen

Het vierde kwartaal verliep voor Airbnb minder dramatisch dan verwacht, zo blijkt uit de eerste cijfers van het bedrijf na de beursgang in december. In het vierde kwartaal werden toch nog aardig wat kamers en appartementen verhuurd.

Met 859 miljoen dollar in het vierde kwartaal wist het Amerikaanse bedrijf echter niet de omzet van een jaar eerder te halen, maar de daling van 22 procent viel mee doordat vooral Amerikanen in de kerstperiode accommodaties in eigen land boekten.

De totale omzet voor 2020 was 3,4 miljard, 30 procent minder dan de 4,8 miljard van 2019.

Airbnb rapporteerde een nettoverlies van 3,9 miljard voor het vierde kwartaal in vergelijking met een verlies van 351,5 miljoen een jaar eerder. Voor heel 2020 bedroeg het verlies 4,8 miljard. Een jaar eerder leed Airbnb ook verlies, maar ging het om resp. 352 miljoen en 674 miljoen dollar.

Expedia en Booking rapporteerden een sterkere omzetdaling in het vierde kwartaal van respectievelijk 67 en 63 procent.

Het jaar begon echter slecht. In april was de omzet door corona met 72 procent gedaald. Airbnb moest 1 miljard aan annuleringskosten vergoeden. Als gevolg hiervan werd de beursgang uitgesteld.

Het bedrijf gaf in het vierde kwartaal alleen al 630 miljoen uit aan verkoop en marketing, een stijging van 44 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Voor 2021 is Airbnb optimistisch gestemd. Ook dit jaar zoeken klanten bestemmingen in eigen land. Onderzoeksbureau Morningstar verwacht een herstel van de vakantiemarkt in de tweede helft van 2021 en een volledig herstel in 2023 dankzij vaccinaties.

Foto Airbnb

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond