Deel dit artikel
-

Airbnb winstgevend en klaar voor de beurs

Kamerverhuurder Airbnb zou in 2017 een winst van 100 miljoen dollar hebben geboekt op een omzet die geschat wordt op 3,5 miljard dollar, 150 procent meer dan het jaar ervoor. Dat lijkt een uitstekende uitgangspositie voor een beursgang.

De winstcijfers (ebitda; vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen) zijn schattingen gebaseerd op een bron die door de Financial Times wordt geciteerd. Het tien jaar oude bedrijf leed een jaar eerder nog verlies. De resultaten staan in schril contrast tot de enorme verliezen van bedrijven als Uber en Lyft.

Met deze goede cijfers lijkt Airbnb zich voor te bereiden op een beursgang. Vorige week trok het bedrijf in dit kader Ken Chanault, CEO van American Express, als bestuurder aan. Hij zal AmEx binnenkort na zestien jaar verlaten.

Anders dan de meeste bestuurders is Chanault geen investeerder, zoals Jeff Jordan en Alfred Lin. De rest van het bestuur bestaat uit de drie medeoprichters Brian Chesky, Joe Gebbia en Nathan Blecharczyk. Chanault wordt vooral aangetrokken om vertrouwen te wekken, zegt Airbnb.

Makkelijk is de markt voor Airbnb nog altijd niet. Het bedrijf ligt nog steeds in diverse steden onder vuur. Een aantal Europese steden zoekt samenwerking om de verhuurplatforms tot meer openheid te dwingen. Naast Amsterdam zijn dat Barcelona, Reykjavik, Madrid, Krakau, Wenen en Brussel.

In navolging van Amsterdam wil nu ook Rotterdam de verhuur van woningen via websites als Airbnb en Wimdu aan banden leggen. Een huis mag maximaal zestig dagen per jaar worden verhuurd en aan maximaal zes mensen tegelijk. De gemeenteraad moet daar nog wel over beslissen. Rotterdam kent overigens veel minder Airbnbverhuurders dan Amsterdam.

Wel is het vakantieverhuurplatform in Nederland minder afhankelijk geworden van de grote steden. De grootste stijging van bezoekersaantallen vindt plaats in de regio’s buiten de grote steden.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Winst is navelpluis vergeleken bij Nederlandse booking.com, terwijl AirBnb veel grotere naam lijkt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond