Deel dit artikel
-

Albert Heijn test bezorgrobot in Eindhoven

Albert Heijn gaat de komende tijd testen doen met een Duits/Zwitserse bezorgrobot op de High Tech Campus Eindhoven. Overigens niet met het plan om hem ook meteen de straat op te sturen.

De retailer toonde het apparaat vanochtend op Digital Food Conference, het nieuwe congres dat Emerce samen met Foodlog organiseert.

Tijdens de test kan men op de High Tech Campus met een nog te ontwikkelen app bestellingen doen bij de plaatselijke AH To Go. Deze worden aan de hand van een virtuele plattegrond door de robot bezorgd. Hoe de laadbak precies wordt geopend, bijvoorbeeld met een code, wordt nog nader bekeken.

De door TeleRetail ontwikkelde robot heet Aitonomi en is deels ontwikkeld met geld van ruimtevaartorganisatie ESA. Swiss Post heeft hem eveneens in gebruik. Een groter type is in ontwikkeling voor de Japanse markt, vertelde CEO Torsten Scholl aan Emerce.

Het huidige prototype kost afhankelijk van de configuratie tussen de 50.000 en 100.000 euro, maar de prijs kan snel zakken naar 10.000 tot 20.0000 euro.

De test gaat enkele weken duren. Albert Heijn heeft geen plannen voor snelle uitrol. Mogelijk zijn deze robots ook nog niet toegestaan op de openbare weg. De High Tech Campus is privéterrein.

In de VS lopen op campussen van grotere universiteiten soortgelijke experimenten met robots van Amerikaanse bedrijven.

Foto’s Peter Boer

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond