Deel dit artikel
-

Alibaba kijkt naar Weert voor Europees distributiecentrum

Alibaba heeft naar het schijnt zijn oog laten vallen op het Limburgse Weert voor de vestiging van een Europees distributiecentrum. Wethouder Frans van Eersel laat aan Logistiek.nl weten dat er nog ‘een lange weg is te gaan’.

De contacten zijn ontstaan tijdens een handelsmissie van de gemeente Weert naar de zusterstad Yuhang in april van dit jaar. In totaal gingen er 15 organisaties en 32 deelnemers mee. Yuhang is een onderdeel van de reusachtige stad Hangzhou, waar Alibaba zijn hoofdkantoor heeft.

Onder meer heeft de gemeente Weert namens Crossmoor Focus Invest, China Center Zaanstad en Antje van de Statie BV contacten gelegd met Ali Travel, een dochterbedrijf van Alibaba met een bereik van 600 miljoen klanten per jaar.

Alibaba zou zich willen vestigen op bedrijventerrein Kampershoek, in totaliteit zo’n 90 hectare groot. Er zijn meer dan honderd bedrijven gevestigd. Alibaba zou 20 hectare nodig hebben.

Van Eersel wist eerder dit jaar niet wat Alibaba precies wilde. Nu vertelt hij aan Logistiek.nl:  ‘We kregen stuk of tien vragen waarvan we er zes hebben beantwoord. Meer kan en wil ik er ook niet over zeggen omdat we met elkaar hebben afgesproken dat we niet al te veel rumoer gaan maken. Er is maar een locatie en daar spitst men zich nu op toe zoals ik het proef. Het kan natuurlijk alsnog een ‘nee’ worden.’

Het verzoek is opmerkelijk omdat Alibaba tot dusverre niet echt in Europa opereerde. Weliswaar verkopen veel Europese bedrijven via de marktplaatsen van Alibabi, waaronder Albert Heijn, maar het lijkt er sterk op dat Alibaba nu ook (Chinese) producten op de Europese markt wil verkopen. Vanuit de Midden-Limburgse gemeente zou Alibaba makkelijk kunnen in Duitsland en de Benelux kunnen bezorgen.

2016_049%2001

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond