Deel dit artikel
-

Alibaba stoot clouddochter af

Alibaba gaat zijn clouddochter afsplitsen. Dat moet binnen twaalf maanden gebeuren. Voor andere onderdelen wordt een beursgang overwogen. Eerder dit jaar maakte Alibaba al bekend dat het de organisatie zal herstructureren en er zes aparte eenheden ontstaan. 

Het cloudsegement van Alibaba omvat Alibaba Cloud en DingTalk. DingTalk is het intelligente samenwerkingsplatform voor werkplekken en applicatieontwikkeling. Gebruikers kunnen meerdere AI-mogelijkheden activeren.

Voor het kwartaal eindigend op 31 maart 2023 bedroeg de totale cloudomzet omgerekend 3,5 miljard dollar. De cloud wordt steeds vaker gebruikt door de financiële dienstverlening, detailhandel, media en auto-industrie.

Alibaba rapporteerde donderdag een omzetstijging van 2 procent in het afgelopen kwartaal naar een totaal van 208,20 miljard yuan (30,12 miljard dollar). De nettowinst toerekenbaar aan gewone aandeelhouders bedroeg 23,52 miljard yuan (3,4 miljard dollar), vergeleken met een verlies van 16,24 miljard yuan een jaar eerder. De omzet voor het volledige jaar steeg met 2 procent tot 868,69 miljard yuan, het laagste groeitempo sinds het bedrijf in 2014 naar de beurs ging.

De internationale handelsdetailhandelsbedrijven (Lazada, AliExpress, Trendyol en Daraz) zagen hun ordervolume met 15 procent groeien. In de loop van het kwartaal lanceerde AliExpress Choice, een selectie van voordelige producten met gratis verzending, gratis retourneren en kwaliteitsgaranties bij het plaatsen van bestellingen.

In Zuidoost-Azië registreerde Lazada een tweecijferige ordergroei op jaarbasis tijdens het kwartaal dat eindigde op 31 maart 2023.

Medeoprichter Jack Ma geeft sinds kort les in Japan over duurzame landbouw en voedselproductie. Hij doet dit aan Tokyo College, onderdeel van de universiteit van Tokio.

Ma is op 1 mei begonnen als gastdocent en pakt daarmee zijn oude professie op. De 58-jarige ondernemer begon zijn carrière als leraar Engels.

Ma kwam in 2020 hard in aanvaring met de Chinese overheid omdat hij kritiek had op het financiële systeem in China. De beursgang van zijn fintechbedrijf Ant Group, een dochterbedrijf van Alibaba, werd hierdoor afgeblazen. Ma verdween daarmee helemaal uit het publieke leven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond