Deel dit artikel
-

Alibaba zwijgt over resultaten Singles Day

E-commerceplatform Alibaba vertelt voor het eerst niet hoeveel er is verkocht tijdens het jaarlijkse koopjesfestijn Singles Day. Eerdere jaren ging het om tientallen miljarden euro. Nu houden de Chinezen het op ‘ongeveer in lijn waren met vorig jaar’.

Daar valt niets uit af te leiden om meerdere redenen. De coronamaatregelen zijn in China nog steeds niet verdwenen en de economie remt ook in China af. Daar komt bij dat de Singles Day niet enkel op 11 november plaatsvond, maar in de elf dagen die er aan vooraf gingen werd ook al een grote pre-sale actieperiode gehouden.

De PR-machine zou zich niet inhouden bij een eclatant succes, maar daar is dit jaar vast geen sprake van. Ter vergelijking: vorig jaar verkochten winkels voor 76 miljard euro aan goederen en diensten bij de dertiende editie van het koopjesfestijn. Dat was maar 8,5 procent meer dan het jaar ervoor, het laagste groeipercentage ooit. Er zijn geen signalen dat 2022 een enorme uitschieter kan zijn.

Wat wel wordt gevierd is hoeveel omzet winkels draaiden via loyaltyprogramma’s. De focus op dat marketingmechanisme is nieuw dit jaar. Het resultaat: vijfduizend merken (van de 290.000) draaiden meer dan twee keer de omzet van vorig jaar via hun klantenprogramma’s.

Deel dit bericht

1 Reactie

Arne - Furore IM

Ook in Nederland lag het aantal deelnemers en bezoekers op de website aanzienlijk lager dan voorgaande jaren. Het lijkt erop dat Singles Day in ieder geval in Nederland niet kan opboksen tegen Black Friday.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond