Deel dit artikel
-

Alipay blijft voorlopig voor Chinezen

Alipay richt zich voorlopig niet op Europeanen. “Dat wil niet zeggen dat we dat nooit gaan doen”, vertelde Yana Geng van Alipay vanochtend op het Online Betaalcongres in Houten.

Alipay, onderdeel van e-commerce gigant Alibaba, bedient alleen Chinezen, in China zelf en in het buitenland. Ondanks het feit dat de betaaldienst wereldwijd groter is dan PayPal (‘Vele malen groter’, benadrukte Geng) zijn er vooralsnog geen plannen om op korte termijn betaaldiensten voor Amerikanen of Europeanen te introduceren. Alipay heeft ook Japan en Zuid-Korea een behoorlijk marktaandeel, maar ook daar worden alleen Chinese klanten geholpen.

Alipay is het belangrijkste digitale betaalmiddel en China en enorm populair, met ruim 400 miljoen actieve gebruikers. “Ik kan een hele dag onderweg zijn en alles met de Alipay app betalen”, aldus Geng. “Ook in fysieke winkels waar een QR code van een artikel kan worden gescand.”

De populariteit is vooral te danken aan de bescherming die Alpay biedt aan consumenten. Zo biedt AliPay onder meer een escrowdienst aan die het geld vasthoudt totdat is geleverd en de klant daarover tevreden is.

Daarnaast wordt Alipay steeds vaker gebruikt om producten buiten de landsgrenzen te bestellen. “In het verleden bestelden Chinezen vaak bij andere Chinezen die namens hen in het buitenland bestelden en dat vervolgens verstuurden. Dat is steeds minder populair geworden. Je kunt die bestellingen niet goed volgen en fraude ligt op de loer. De consument kiest voor veiligheid.”

Alipay werkt met vele tientallen instanties, waaronder ook Visa en MasterCard, die in China nauwelijks voet aan de grond hebben gekregen. Ook verzorgt men de betaaldiensten van marktplaatsen Taobao en Tmall.

Ondanks het enorm bereikt betekent niet dat Alipay geen concurrentie heeft. WeChat Payment is in China aan het opkomen, en in februari werd Apple Pay gelanceerd. Het zou zomaar kunnen dat onder druk van deze nieuwkomers Alipay zijn diensten echt internationaal uitrolt. “We gaan er nu nog niets over zeggen”, aldus Geng

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond