Deel dit artikel
-

‘Alle retailsectoren zien aantal aankopen achteruitgaan door coronacrisis’

Waar aan het begin van de coronacrisis de supermarkten, bouwmarkten en tuincentra nog een grote plus lieten zien, is dit nu echt verleden tijd. Dat zegt Stocard, het bedrijf achter de walletapp waarin consumenten hun klantenkaarten kunnen bewaren. De app heeft 3 miljoen Nederlandse gebruikers.

Op 20 maart was er al een eerste grote daling te zien in het aantal transacties. Afgelopen weekend drong deze daling tot alle branches door en lieten bouw- en tuincentra voor het eerst een grote min in in-store aankopen zien.

Afgelopen zondag hadden ook kledingwinkels en meubelzaken het moeilijk. Waar eerder nog bepaalde branches een toename in aankopen lieten zien, hebben Nederlanders dit weekend gehoor gegeven aan het advies van de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven. Geen enkele branche kan meer van positieve cijfers spreken.

Het FD meldt woensdag dat vooral HEMA dreigt te bezwijken door de coronacrisis. De omzet van de warenhuisketen is gekelderd. Het bedrijf kan de komende maanden niet meer dan de helft van de huur betalen.

Retail Service Organisatie ANWR-GARANT Nederland (met meer dan 450 leden) heeft maandag een brandbrief overhandigd aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat en de staatssecretaris om aandacht te vragen voor de ernstige liquiditeitscrisis in de schoen-, sport- en modebranche.

Zonder hulp, naast de bestaande maatregelen als NOW (werktijdverkorting), de uitgebreide TOGS-maatregel, uitstel van belastingbetaling, alsmede uitstel rente en aflossing bij de bank of de kredietverruiming, gaan er ‘duizenden winkels’ dicht en gaat een groot deel van de keten failliet.

Nederland volgt de trend van andere Europese landen. Ook in België, Frankrijk, Duitsland en Italië zijn er vrijwel alleen negatieve cijfers te zien. Vanaf 18 maart is er een dalende lijn waar te nemen in alle landen.

Stocard geeft geen cijfers over supermarkten, al lijkt het daar ook rustiger geworden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond