Deel dit artikel
-

Almeerder (25) verdacht van internationale datadiefstal en –handel

Het cybercrimeteam van de Amsterdamse politie heeft eind november 2022 een 25-jarige man uit Almere aangehouden die ervan wordt verdacht persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen personen over de hele wereld te hebben gestolen dan wel verhandeld.

De man kwam in beeld bij de federale politie in Oostenrijk die onderzoek deed naar een aangeboden dataset op een cybercrimeforum waar onder meer gehandeld werd in gestolen databases, creditcardgegevens, inloggegevens en andere data.

In mei 2020 werd op dit forum een dataset aangeboden met miljoenen adres- en persoonsgegevens van de Geburen Info Service GmbH (GIS) die de kijk- en luistergelden in Oostenrijk int.

De Oostenrijkse federale recherche kocht de dataset aan in een undercover traject. Na uitgebreid onderzoek naar onder meer financiële stromen en het platform waarmee de data werd verstuurd, kon de Oostenrijkse federale recherche een IP-adres achterhalen dat naar een woonadres in Amsterdam leidde.

In mei van dit jaar verzocht het Openbaar Ministerie (OM) in Wenen het Amsterdamse OM de strafvervolging van de verdachte over te nemen. Het cybercrimeteam van de Amsterdamse politie deed verder onderzoek naar de door Oostenrijk verstrekte gegevens en de gebruikersnaam ‘dat werd gebruikt op het cybercrimeforum.

Het team heeft sterke aanwijzingen dat de verdachte onder de gebruikte gebruikersnaam opereerde en onder die naam voor een lange periode niet openbare persoonsgegevens –waaronder patiëntgegevens uit medische dossiers- tegen betaling op het forum zou hebben aangeboden.

Het zou hierbij niet alleen gaan om gevoelige gegevens van Oostenrijkers. Maar ook van personen uit andere landen zoals Nederland, Thailand, Colombia, China en het Verenigd Koninkrijk.

De 25-jarige verdachte zat tot 15 december in volledige beperkingen. Daarom is de aanhouding niet eerder gemeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond