Deel dit artikel
-

Google (Alphabet) steeft Apple voorbij als meest waardevolle bedrijf

Alphabet, het moederbedrijf van Google, is met een marktwaarde van 558 miljard dollar Apple gepasseerd als meest waardevolle onderneming te wereld. Het bedrijf meldde zojuist goede resultaten over het vierde kwartaal, met 8,67 dollar per aandeel op een omzet van 21,3 miljard.

Analisten hadden al met de nieuwe toppositie rekening gehouden. Google hoefde slechts tien procent in koers te stijgen wilde het Apple verslaan. De waarde van Apple bedraagt nu 534 miljard dollar. Microsoft, Exxon en Facebook volgen op enige afstand.

De kwartaalcijfers waren beter dan verwacht. Analisten hadden gerekend op een omzet van ruim 20 miljard. De nettowinst bedroeg 4,9 miljard dollar.

Het is ook voor het eerst dat Alphabet inzage verschaft in de kosten van zijn experimentele projecten, zoals internetballonnen en zelfsturende auto’s. Analisten hielden voor de categorie ‘Other Bets’ (met onder meer Calico, Nest, Google Ventures en Google Capital) al rekening met een verlies van 1,5 miljard dollar, maar het werd 3,6 miljard op een omzet van 448 miljoen dollar. In 2014 bedroeg het verlies ook al 1,9 miljard.

Niet dat het veel uitmaakt. 99 procent van zijn omzet van 21,3 miljard komt voor rekening van zijn volle dochter Google. Daar stegen de inkomsten uit advertenties met bijna 17 procent.

Google besloot vorig jaar tot een splitsing van zijn activiteiten om beter onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond