Deel dit artikel
-

Amazon: 44 miljard EU-omzet, 0 euro belasting

Amazon zag zijn omzet in Europa met twaalf miljard groeien tot 44 miljard euro in 2020. Ondanks die vraagexplosie betaalt het Amerikaanse bedrijf in Europa nul euro belasting. Reden: onder de streep werd een verlies van 1,2 miljard geschreven en dus stuurt de fiscus in Luxemburg geen brief.

Het is de Engelse krant The Guardian die de doorn in het oog van velen er nog wat dieper indrukt. Amazon houdt zich namelijk keurig aan de wet maar weet die ook zo te gebruiken dat er geen belasting hoeft te worden betaald. Met boekhoudkundige trucs worden winstcijfers in Europa gemeden.

The Guardian publiceerde eerder vandaag het jaarverslag van Amazon EU Sarl. Dat laat zien hoe het Luxemburgse kantoor, verantwoordelijk voor het VK, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Polen, Nederland en Zweden, er voor staat. Niet goed, op het eerste oog. Het kantoor in het Groothertogdom is echter de spil in een machine om belasting te omzeilen.

Amazon als concern gaat het enorm voor de wind. Het bedrijf profiteert als geen ander van de coronacrisis, omdat tientallen of honderden miljoenen consumenten vaker online zijn gaan shoppen. Dat leidde afgelopen kwartaal nog tot een verdrievoudiging van de winst.

Gevraagd naar een reactie beroept de e-commercereus zich op de omvang van de investeringen die het in Europa deed. Dat is 78 miljard euro sinds 2010. Dat levert duizenden banen op, lokale belastinggelden en werk voor Europese toeleveranciers.

De zes grote Amerikaanse techbedrijven Amazon, Facebook, Google, Netflix, Apple en Microsoft hebben afgelopen decennium voor 100 miljard dollar aan belasting omzeild, stelt Fair Tax Foundation.

Er gaan, ook in de Europese politiek, stemmen op om de techbedrijven niet op winst maar op omzet te belasten.

Foto: laurentlux (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

John Eves

Ronduit schandalig, maak die Bezos niet nog rijker. Koop bij Nederlandse webshops want die dragen wel belasting af en leveren een bijdrage aan ons land.

Koen van der Veer - Relevant Rewarding B.V.

Wel gebruik maken van Europeesche faciliteiten en daar geen belasting voor betalen. Belachelijk! Nederland doet hier ook aan mee met brievenbusfirma’s. Goed idee om dit over omzet belasting te heffen maar nog niet makkelijk uit te voeren. Politieke wil is hard nodig. Verbazingwekkend dat dit geen rol gespeeld in de verkiezingen. 100 mjd vorderen van bedrijven als Amazon, Apple, Microsoft en Facebook zou toch moeten motiveren zou je zeggen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond