Deel dit artikel
-

Ook Amazon dumpt iTunes voor HTML5

Amazon heeft Apple niet nodig om e-books te verkopen en laat dat merken met de publicatie van een nieuwe webapplicatie. Voor digitale boeken hebben ze geen iPad-app meer nodig, want kopen en lezen direct vanuit de browser.

Met de lancering van de Kindle Cloud Reader omzeilt Amazon het hele ecosysteem van Apple. De Financial Times nam in juni al dezelfde stap toen het een HTML5-applicatie lanceerde. Beiden zijn niet gecharmeerd van Apples verbod om vanuit een iOS-app verkeer naar externe downloadwinkels te genereren, waardoor Apple dertig procent commissievergoeding mist.

Apple dwong Amazon ertoe om de Koop-knop uit zijn iPad-app te verwijderen. Wat resteert, is een applicatie om boeken te lezen. De aansluiting met een downloadwinkel ontbreekt.

De Kindle Cloud Reader is in feite een webpagina die in HTML5 is geschreven. De webapplicatie werkt nagenoeg hetzelfde als de iPad-app, maar bevat nu wel een directe link naar Amazons eigen downloadwinkel. De Cloud Reader werkt vooralsnog enkel in de browsers van Google en Apple: Chrome en Safari. Aan ondersteuning voor andere browsers wordt gewerkt.

Nathan Groezinger legt met deze video de verschillen tussen de iPad- en webapplicatie uit:

Het is niet bekend of Apple zich bezint op de blokkade die het opwierp voor winkels als Amazon, Barnes & Noble, Google Books, Kobo en kranten als de Wall Street Journal en Financial Times.

Deel dit bericht

2 Reacties

nick

Het concept localapps is van tijdelijke aard. Webapps zijn de toekomst. Apple is overgewaardeerd.

Nils

Amazon heeft ook een andere omweg: binnen Amazon via web een boek toevoegen aan wishlist en betalen. Het boek verschijnt vervolgens vanzelf in Kindle voor iPad. Net getest op een regenachtige camping. Zit nu lekker de nieuwste Grisham te lezen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond