Deel dit artikel
-

Amazon, Google kampen om industriële cloudklanten

Amazon en Google staan recht tegenover elkaar met hun cloudproducten op de miljardenmarkt met industriële klanten.

Google maakte net bekend dat het voor Renault Groupe aan de slag gaat komende jaren. De Fransen verzamelen sinds 2016 data over zijn fabrieken en de machines daarin. Dat wordt nu samengebracht in de grote Amerikaanse rekenmachine.

De Fransen krijgen via digitale dashboards een beter overkoepelend beeld, maar kunnen ook gecalculeerde voorspellingen gaan doen over zaken als onderhoud, productiecapaciteit en vervangingsinvesteringen.

Met deze ‘cloud voor fabrieken’ staat Google lijnrecht tegenover een vergelijkbaar product van Amazon. Het bestaan daarvan kondigden de Amerikanen gisterenavond aan. Amazon positioneert het als een IoT-product en doopt het SiteWise. ‘Site’ staat daarbij voor ‘productielocatie’.

Ook SiteWise is erop gebouwd om data van, over en uit fabrieken te verzamelen, categoriseren en te analyseren.

De opkomst van dit soort cloudproducten laat zien dat zelfs de grootste concerns met IT-budgetten van vele miljarden euro’s niet zelfstandig de digitale transformatie kunnen maken. Ze besteden de uniformering en machinelearning uit aan derde partijen. Bij gebrek aan Europese aanbieders belandt dit soort contracten nagenoeg altijd bij Amerikaanse leveranciers.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Dan doen de SAPs toch iets niet goed….Aan de andere kant kunnen Google en Amazon gewoon op de prijs kapotconcureren. Geld elders verdienen, en werk in lagelonen landen laten doen. Daar kan Duitse grondigheid niet tegenop.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond