Deel dit artikel
-

Amazon investeert 4 miljard AI start-up Anthropic

Amazon investeert tot vier miljard dollar in de AI start-up Anthropic om zich een strategische positie te verwerven naast Microsoft, Meta, Google en Nvidia in dit nieuwe techdomein.

De e-commercegroep neemt in eerste instantie voor 1,25 miljard dollar een minderheidsbelang. In een later stadium kan het aandelen bijkopen voor nog eens 2,75 miljard dolllar. Het is niet bekendgemaakt tegen welke waardering en voorwaarden de transactie plaatsvindt.

Anthropic is de ontwikkelaar van Claude, een dienst die vergelijkbaar is met OpenAI’s ChatGPT en bijvoorbeeld Google Bard. De LLM is niet open source en sinds het begin van de zomer pas publiek beschikbaar.

Google investeerde in 2022 naar verluidt rond de driehonderd miljoen dollar in Anthropic, wat zich profileert als een AI-lab.

Om zijn AI-diensten naar de markt te brengen, zal Anthropic over grote hoeveelheden GPU-chips en servers moeten beschikken. Die vormen de motoren achter de opdrachten die gebruikers aan de AI geven. De aanschaf daarvan kost sowieso miljarden dollars en bovendien is de vraag naar dat soort chips enorm. Dat verklaart ook de koersexplosie van het aandeel NVIDIA sinds eind 2022 (+200%).

Microsoft sloot begin 2023 een vergelijkbare investeringsdeal met OpenAI.

Amazon zal een deel van zijn AWS-cloud beschikbaar maken aan Anthropic om zijn diensten versneld mee op te schalen. Het wordt de primaire cloudleverancier van het bedrijf uit San Francisco.

Foto: Andrew Stickelman, op Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond