Deel dit artikel
-

Amazon wil met Kindle de Nederlandse markt op

Amazon wil zich met de Kindle-producten op Nederland gaan richten. Het bedrijf zoekt een Nederlandse taalexpert die komt te werken in Slowakije, waar samen met Kaapstad een deel van het lokalisatiewerk plaatsvindt.

In de advertentie spreekt Amazon over ‘Nederlandse klanten’, wat opmerkelijk is aangezien het Amerikaanse bedrijf helemaal geen Nederlandse klanten heeft. Weliswaar gaan er al geruime tijd geruchten dat Amazon boeken op de Nederlandse markt wil gaan verkopen, maar concrete aanwijzingen daarvoor ontbreken.

Vanuit Nederland kan wel worden besteld bij de Duitse site van Amazon, die voor bestellingen van meer dan twintig euro geen verzendkosten rekent en binnen twee tot drie dagen levert, maar formeel richt Amazon zich niet op de Nederlandse markt.

Amazon heeft slechts een ontwikkelteam voor Amazon Web Services in Rijswijk en een bedrijf voor schermenproductie in Eindhoven, maar die staan los van de retailactiviteiten.

De advertentie is een duidelijke aanwijzing dat er veranderingen op komst zijn en Amazon zich mogelijk volgend jaar ook op de Nederlandse markt gaat richten. De Kindle is de merknaam die Amazon gebruikt voor e-readers en tablets. Deze producten waren al wel in Nederland te bestellen, maar alleen via internet.

Daarnaast levert Amazon sinds kort een (Kindle) Fire Phone en een Fire TV. Volgens Werner Vogels, de Nederlandse CTO van Amazon, komt de Fire Phone in elk geval naar Nederland, maar hij noemde geen termijn.

Al deze producten worden hoofdzakelijk tegen kostprijs geleverd, aangezien Amazon vooral verdient aan bestellingen via de Amazon Store. Als de Kindle in de Nederlandse taal verschijnt, ligt het voor de hand dat het bedrijf ook (fysieke) producten aan Nederlandse consumenten gaat leveren. Met name bol.com krijgt er dan een gevaarlijke concurrent bij, zelfs als de belevering vanuit Duitsland blijft plaatsvinden.

De lokalisatie betreft Kindle-producten, diensten en klantcommunicatie voor ‘duizenden, wellicht miljoenen klanten’. Kennelijk worden meer markten overwogen, omdat ook Russische taalspecialisten worden gezocht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond