Deel dit artikel
-

Amazon klaagt EU-antitrusttoezichthouders aan wegens dubbele concurrentiezaak

Amazon heeft het Europese Hof gevraagd om de Italiaanse mededingingswaakhond uit te sluiten in een breder mededingingsonderzoek naar Amazon door EU-toezichthouders.

De Europese Commissie onderzoekt dezelfde klachten over mogelijke concurrentievervalsing door het Amerikaanse techbedrijf.

Zowel de Italiaanse concurrentiewaakhond als de Europese Commissie verdenkt Amazon ervan de concurrentie tegen te werken bij de selectie van externe verkopers. Deze verkopers zouden sneller als partner worden geselecteerd door Amazon als ze gebruikmaken van logistieke diensten en bezorgingsdiensten van het techbedrijf.

Het Europese recht bepaalt dat nationale mededingingsautoriteiten niet tegelijk met de Europese Commissie hetzelfde onderzoek mogen verrichten, zegt Amazon.

De Italiaanse mededingingsautoriteit AGCM begon zijn zaak al in 2019, terwijl de EU in november een onderzoek aankondigde.

Google heeft op zijn beurt gevraagd of een concurrentiezaak aangezwengeld door tien Amerikaanse staten van Texas naar Californië kan worden verplaatst. In deze zaak draait het om vermeend machtsmisbruik op de advertentiemarkt.

Google wil dat de zaak door een Californische rechtbank wordt behandeld omdat er dan meer getuigen kunnen worden opgeroepen. Google heeft zijn hoofdkantoor in Mountain View.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond