Deel dit artikel
-

Amazon koopt eerste reeks eigen vliegtuigen

Voor het eerst koopt Amazon een aantal vrachtvliegtuigen ter ondersteuning van zijn mondiale logistieke netwerk. De eerdere tachtig werden gehuurd. Op termijn kan Amazons luchtdienst uitgroeien tot een concurrent van FedEx en UPS, als het ook die dienstverlening openstelt voor derde partijen.

Het gaat om elf passagiersvliegtuigen van Delta en vier van WestJet. Deze bedrijven zitten opgescheept met een vloot vliegtuigen die voor het grootste deel al maanden op de grond staat. De nieuwe eigenaar bouwt de toestellen om tot vrachtvliegtuigen en neemt ze in de komende twaalf tot achttien maanden in bedrijf.

Tot op heden vloog Amazon Prime Air uitsluitend met gehuurde toestellen. De reden om nu ook zelf capaciteit aan te schaffen is om meer controle te krijgen over de vloot en de logistieke processen. Zo ontstaat een vaste kern en een flexibele schil daar omheen. Bij vervoer over de weg hanteert de e-commercegigant eenzelfde model: tienduizenden eigen vrachtwagens en in aanvulling daarop ingehuurde commerciële vervoerders.

De aanschaf van deze vliegtuigen komt niet als een verrassing. In juni 2019 sprak het concern al de verwachting uit om in 2021 met zeventig toestellen zou kunnen vliegen. Met de nu getekende contracten zijn dat er op papier 91. De reden voor de versnelling ligt mogelijk in de uitbraak van het coronavirus. De consument is daardoor nog meer online gaan kopen dan eerder kon worden aangenomen.

Amazon nam in 2016 het eerste Prime Air-toestel in bedrijf, op de route tussen Seattle en New York. Tot eind 2020 vloog Amazon enkel in de VS, maar afgelopen november nam het luchthaven Leipzig-Halle in Duitsland op in zijn bezorgnetwerk.

Vooralsnog gebruikt Amazon de luchtroutes enkel om pakketjes voor zijn eigen winkelklanten te vervoeren. Het is niet uitgesloten dat het zijn luchtdienst op termijn ook openstelt voor klanten die nu bijvoorbeeld FedEx, DHL en UPS inzetten voor internationaal vervoer.

De BBC haalt een onderzoek aan dat voorrekent dat het bedrijf van Jeff Bezos in 2028 rond de tweehonderd vliegtuigen in de lucht kan hebben.

Prime Air experimenteert ook al lang met bezorgingen per drone.

Deel dit bericht

2 Reacties

Blockchain killer

Dit zorgt voor nog meer co2 uitstoot, nog maar niet te spreken van de plastic rommel die verkocht wordt die ooit ook weggegooid wordt en het verpakkingsmateriaal; amazon is een serieuze aanslag op het milieu; kan daar niet eens een artikel aan gewijd worden?

En voor al die mensen die zeggen dat het wel mee valt, zoek voor de grap eens een filmpje over de “plastic soup”, kijk en huiver….

Peter

Handige stap van Amazon. Zoveel mogelijk de eigen controle over de logistiek krijgen. Dat is natuurlijk later ook handig wanneer je dit gaat uitbreiden naar bezorging over de rest van de wereld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond