Deel dit artikel
-

Amazon hoeft miljoenenaanslag EU niet te betalen

Amazon hoeft een belastingaanslag van 250 miljoen euro die de Europese Commissie het bedrijf had opgelegd niet te betalen. Dat heeft de Europese rechter woensdag bepaald.

Luxemburg heeft volgens de EU aan webwinkel Amazon ten onrechte belastingvoordelen van ongeveer 250 miljoen euro toegekend. Volgens de Europese Commissie is dat in strijd met de EU-staatssteunregels. Luxemburg moest de onrechtmatige steun terugvorderen, maar was het daar niet mee eens.

De Commissie heeft op basis van eigen onderzoek geconcludeerd dat een in 2003 door Luxemburg uitgevaardigde en in 2011 verlengde fiscale ‘ruling’ de door Amazon in Luxemburg betaalde belasting zonder geldige rechtvaardiging heeft verlaagd. Daardoor kon Amazon het overgrote deel van zijn winst verschuiven van Amazon EU naar Amazon Europe Holding Technologies, een niet-belastbaar bedrijf gevestigd in Luxemburg.

Maar volgens het Gerecht van de Europese Unie, de een na hoogste rechter in de EU, heeft de Europese Commissie zijn huiswerk niet goed gedaan. De berekeningen zouden zijn gebaseerd op aannames. Ook andere beschuldigingen zouden onvoldoende zijn onderbouwd.

Vorig jaar haalde het gerecht ook al een streep door de mega-naheffing van 13 miljard euro die Apple moest betalen aan de Ierse belastingdienst.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond