Deel dit artikel
-

Wordt Amazon nu echt een websuper?

Analisten lijken het eens over de beweegredenen van Amazon om de duurzame supermarkt Whole Foods over te nemen voor bijna 14 miljard dollar. De Amerikaanse retailer is er tot nu toe niet in geslaagd om de boodschappenmarkt open te breken en heeft een versnelling nodig.

Vrijwel alle beursgenoteerde supers in de VS kregen vrijdag klappen toen het nieuws van de overname van Whole Foods bekend werd. De aandelen van Target, Kroger, Costco, Walmart, Dollar General, SuperValu en Sprouts verdampten 20 miljard dollar aan waarde. De koers van Whole Foods, nu nog beursgenoteerd, schoot daarentegen 29 procent omhoog.

Het was dan ook opmerkelijk nieuws. Voor het eerst koopt Amazon een complete supermarkt, ook al is het geen grote. Wereldwijd staat Whole Food op een zeventigste plaats, ruim onder Ahold Delhaize. Het is ook geen complete supermarkt, je vindt er vooral natuurvoeding.

Tot nu toe heeft Amazon geen deuk in een pakje boter kunnen slaan op een markt die in de VS een omvang heeft van 800 miljard dollar. Wellicht heeft Jeff Bezos zich gerealiseerd dat hij op eigen kracht ook niet veel verder was gekomen.

Bezorgdienst AmazonFresh bestaat al sinds 2007, maar ook nu nog is het maar in een gering aantal steden beschikbaar, dit jaar voor het eerst ook in Berlijn en Tokio. Een variant is de AmazonFresh Pickup, maar die is er alleen in Seattle.

Het bedrijf opende verder een proefwinkel Amazon Go, waarvan niet eens duidelijk is of die opvolging krijgt. Kortom: Amazon steekt al een tijd zijn teen in het water, maar durfde niet verder dan het kinderbad.

De aankoop wordt dan ook ook gezien als een reactie op Wal-Mart, het warenhuis dat Jet.com kocht, maar daarnaast ook sterk is in dagelijkse boodschappen. Maar Wal-Mart sluit juist vestigingen, terwijl het de vraag is of Amazon met Whole Foods wil groeien. Dat bedrijf had gelet op de retailomstandigheden ook winkels willen sluiten.

De belangrijkste reden voor de overname lijkt te zijn dat Amazon met de aankoop beschikt over 460 winkels, van waaruit een breed assortiment dagverse groenten en dergelijke kan worden geleverd. Dat kon Amazon ook al met AmazonFresh, maar deze bezorgdienst was daarbij steeds aangewezen op lokale supers.

De overname is slecht nieuws voor bezorger Instacart. Whole Foods was een van de eerste klanten van het Amerikaanse bedrijf, dat ook werkt voor Costco en Wegmans. Het is onwaarschijnlijk dat de huidige bezorgcontracten verlengd worden. Tien procent van de omzet komt van Whole Foods.

Toch moet de overname niet overschat worden: Amazon blijft een kleinduimpje in boodschappenland. Wal-mart is qua omzet ongeveer dertig zo groot, Kroger zeven keer. Na het spartelbad begint Amazon pas aan de schoolslag.

Andere aankopen van Amazon

Zappos (2009) voor 1,2 miljard dollar. De overname van de online schoenenverkoper was de grootste tot nu toe.

Twitch (2014) voor 970 miljoen. Amazon klopte Google met de aankoop van dit gamekanaal.

Kiva Systems (2012) voor 775 miljoen. Producent van logistieke robots.

Souq (2017) voor 650 miljoen. Ook wel de Amazon voor het Midden Oosten genoemd. Het overnamebedrag is een schatting.

Deel dit bericht

1 Reactie

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond