Deel dit artikel
-

Amazon omzeilt Franse verbod op gratis boekbezorgingen

Amazon rekent in Frankrijk voortaan 1 eurocent voor gratis boekbezorgingen, om daarmee de Franse regelgeving te omzeilen.

Frankrijk heeft onlangs webwinkels verboden om bestelde boeken gratis te bezorgen om zo de circa 3500 Franse boekenwinkels te beschermen. Die hebben het al moeilijk omdat de online bestelde boeken veelal goedkoper zijn. Frankrijk heeft de meeste boekwinkels ter wereld. In 2012 is de boekverkoop 4,5 procent gedaald ten opzichte van 2011. Zo’n 17 procent worden online gekocht.

De regel is een uitbreiding van wetgeving uit de jaren tachtig, toen werd besloten dat nieuwe boeken niet mochten worden verkocht tegen kortingen van meer dan 5 procent.

Kennelijk zijn er geen voorwaarden gesteld ten aanzien van de bezorgkosten, waardoor Amazon 1 eurocent in rekening kan brengen. Of de Franse overheid dat acceptabel vindt, zal nog moeten blijken. Cultuurminister Aurélie Filippetti is al niet erg gelukkig met de belastingontwijking van grote internetspelers als Amazon en Google, die hun afdrachten via vele internationale schijven laten lopen.

Deel dit bericht

2 Reacties

KoalaBear

Halve wetten, altijd leuk. Amazon houdt zich prima aan de wet nu 🙂

van Deurzen

Ik vind disruptive zijn leuk, maar ik vind overdrijven ook een vak. Blijkbaar mag men niet meer beschermd worden in de wereld, en als dat geprobeerd wordt, wordt de tegenactie – dat wat vaak zelfs op het randje is – bejubeld. Ietwat meer gevoel met het bestaande zou ook fijn zijn. In dit geval mag Amazon in Frankrijk best “gewoon” bezorgkosten in rekening brengen. Dan nog steeds kan Amazon prima omzet boeken in Frankrijk. Le Roi Est Mort, Vive Le Roi! Maar dan beschaafd 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond