Deel dit artikel
-

Amazon schikt met EU over misbruik marktplaatsdata

Amazon treft een schikking met de Europese Unie over misbruik van marktplaatsdata. Hij zal als retailer geen oneerlijke concurrentie meer bedrijven op zijn marktplaats en de Buy Box.

Helemaal definitief is de schikking nog niet, want de markt mag nog reageren op het sluitstuk van de onderhandelingen tussen Amazon en de EU. Aangezien Europa juist handelt vanuit de optiek van eerlijke, gelijke marktkansen zijn er geen al te grote veranderingen meer te verwachten van belanghebbenden uit de markt.

Mocht de schikking worden aangenomen dan breit Amazon een einde aan een proces dat twee jaar geleden begon. Dat is een korte tijd, op het Europese handelstoneel. Mededingingsonderzoeken die zich ontvouwen tot een formele klacht en bijbehorende onderzoek kunnen makkelijk jaren duren. In dit geval bekent Amazon schuld en kiest eieren voor zijn geld.

De Amerikanen beloven om vanaf nu geen interne marktdata meer te gebruiken om zichzelf te bevoordelen als retailer op zijn eigen platform. De marktmeester mag niet met voorkennis handelen op zijn eigen handelsplaats. Dit geldt voor interne tools die dit soort analyses draaien alsmede voor personeel.

Daarnaast moet Amazon de Buy Box op productpagina’s vrijstellen van onzichtbare voorkeursbehandelingen. Elke externe verkoper moet evenveel kans krijgen om deze felbegeerde, want hoog converterende, positie te krijgen. Er mogen voor verschillende verkopers geen andere regels gelden. Gelijke monniken, gelijke kappen. Daarnaast, zo stelt Amazon voor, kan er ín de Buy Box een tweede prijsvermelding komen. De voorwaarde is wel dat dit aanbod wezenlijk anders is dan degene in de ‘kopppositie’ (bijvoorbeeld: andere leveringsvoorwaarden, PDF p17-18).

Als laatste belooft Amazon dat het verkopers die zijn aangesloten op het Prime-programma meer vrijheden. Ze mogen bijvoorbeeld zelf bepalen welke vervoerder de pakketjes aflevert en dat gebeurt via direct onderling contact. Niet met Amazon er tussen.

Belanghebbenden kunnen tot 9 september reageren op het schikkingsvoorstel.

*) Foto door Chris Liverani op Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond