Deel dit artikel
-

Amazon verdubbelt bereik in Nederland

Amazon is de 14e grootste website, qua bereik, in Nederland. In november bereikte het handelsplatform 7,3 miljoen Nederlanders, oftewel 45 procent van de online populatie. Het dubbele van een jaar geleden.

Nieuwe cijfers van Vinex’ bereiksonderzoek over de maand november laten zien dat Amazon, als enige, grote sprongen heeft gemaakt qua bereik. Begin 2020, nog voor het uitbreken van het coronavirus en de heropening van het .nl-domein, stond het in de top 50 op plaats 28. Het bereik destijds: 3,8 miljoen.

Na de herlancering in maart begonnen de getallen gestaag op te lopen. Tot de zomervakantie hing het bereik rond de vijf miljoen en in oktober steeg het naar 6,6 miljoen. Dat is de maand waarin de Amerikanen jaarlijkse koopjesfestijn hielden. De daarop volgende november vond Black Friday plaats, een periode waarin Amazon overspoeld werd door koopjesjagers. Bereik in die maand: 45 procent.

Ter vergelijking: Coolblue had begin 2020 een bereik van vier miljoen en in november vijf miljoen. Bij bol.com was dat 10,6 miljoen versus 11,6 miljoen. Dat is daarmee de grootste site van Nederland. Op plaats vijf passeerde het vorige maand zelfs Google Maps qua bereik.

Bereikscijfers zoals Vinex die rapporteert zeggen niets over aankoopintentie of online omzet. Maar het handelsplatform zou een slechte beurt maken als het de toevloed van bezoekers niet tot meer omzet leidt. Bereik is overigens wel een metriek waar adverteerders waarde aan hechten. Hoe groter het bereik, hoe interessanter een site of app voor om reclamecampagnes op te houden. Dat is ook de reden dat Amazon afgelopen oktober een lokaal reclameplatform opende. Dat is qua bereik een alternatief voor de reclamesilo’s van Facebook en Google.

Vinex.nl is gehackt geweest en kan als gevolg daarvan rond deze periode minder of niet bereikbaar zijn.

Foto: Evan Chakroff (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond