Deel dit artikel
-

‘Amazon vernietigt miljoenen onverkochte producten’

Alleen al bij Amazon Frankrijk worden elk jaar zo’n 3 miljoen ongebruikte artikelen vernietigd. Dat meldt de Franse televisiezender M6 naar aanleiding van een undercoveroperatie van het programma Capital in het distributiecentrum van Amazon in Saran.

Het gaat om producten die handelaren aanbieden op de marktplaats van Amazon, en bewaard worden in een distributiecentrum van de online retailer. Als de voorraad niet wordt verkocht kan ze worden teruggestuurd naar de aanbieders of vernietigd.

In de afgelopen negen maanden zouden in het distributiecentrum in Chalon-sur-Saône (in Oost-Frankrijk), een van de kleinste distributiecentra van Amazon in Frankrijk, volgens vakbondsbronnen alleen al 293.000 artikelen zijn vernietigd. Een extrapolatie levert dan zo’n 3 miljoen producten per jaar op. De vernietiging gebeurt door verbranding of via vuilstortplaatsen.

De reportage heeft voor veel ophef gezorgd, meldt RetailDetail. Ecologisch onverantwoord en choquerend, vindt de Franse minister voor Ecologische Transitie Brune Poirson. Een wetsvoorstel rond circulaire economie moet weldra een einde maken aan dit soort praktijken.

Amazon nuanceert de berichtgeving door te stellen dat niet alles wordt vernietigd, maar ook ‘gerecycleerd, verkocht, geretourneerd of gedoneerd aan onder andere voedselbanken’.

Deel dit bericht

1 Reactie

Maarten Bennis - SMPL International

Enorm zonde natuurlijk maar in vergelijking met producten die wel verkocht worden valt de schade wel mee als je bedenkt dat ‘upstream’ – het productieproces, transport etc., 70 keer zoveel afval wordt geproduceerd als het uiteindelijke product zelf. M.a.w. het kwaad is allang geschied. Willen we echt iets doen, dan zullen we veel minder moeten consumeren, veel meer recyclen en veel minder vervuilende vormen van productie moeten vinden. Consuminderen is eigenlijk de enige echt serieuze oplossing. De rest is toch vooral windowdressing en greenwashing.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond