Deel dit artikel
-

Amazon wordt pakketbezorger in Frankrijk

Amazon.com staat op het punt om het eigendom te verwerven over een kleine maar nationale pakketbezorger in Frankrijk, Colis Privé.

In het najaar van 2015 sprak het de intentie al uit om zijn belang van 25 procent uit te breiden naar honderd procent. Dat zou ergens in de komende weken moeten plaatsvinden.

In theorie zou Amazon hiermee direct de concurrentie aangaan met bedrijven die nu nog zijn partners zijn in Frankrijk. UPS, La Poste, DHL en FedEx zijn de grootste pakketbezorgers op deze grote markt.

Polis Privé is ook partner van PostNL.

Frankrijk behoort met Duitsland en Engeland tot de Europese markten waar Amazon vroeg de markt betrad en daarom een first over advantage verwierf. Dat vertaalt zich nu nog naar significant marktaandeel.

Het Franse nieuws zou minder opvallend zijn geweest als Amazon ook in Duitsland niet de ambitie zou tonen om pakketbezorger te worden. Dat kwam afgelopen week in de openbaarheid. Het gaat hier om een initiatief waarbij Amazon de logistieke diensten van regionale pakketdiensten bundelt en als alternatief inzet voor nationale spelers als DHL en Hermes.

In Engeland verwierf de Amerikaanse e-commercegigant in 2014 een belang van 4,2 procent in de logistieke partij Yodel. Alhoewel daar geen concrete plannen voor verwoord zijn, ligt het voor de hand dat dat Amazons vehikel wordt voor Engelse logistieke activiteiten.

Eind november 2015 werd bekend dat Amazon in Amerika, onder projectnaam Aerosmith, een eigen vrachtvervoerder bouwen voor luchttransport. Die zou de aorta in de lucht kunnen worden op de thuismarkt en een directe concurrent voor UPS en FedEx vormen.

Foto: Public Resources (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond