Deel dit artikel
-

Amazon zet 600 werknemers in Duitsland op straat

Amazon heeft kort voor kerst enkele honderden werknemers ontslagen van het nieuwe distributiecentrum in Briesenlang in de buurt van Berlijn. ‘Amazon toont zijn ware gezicht’, liet de vakbond weten. Men spreekt over een wildwest-cultuur.

Zeshonderd werknemers met tijdelijke contracten werden de dag voor kerstmis op straat gezet. Er lijkt geen relatie te bestaan met de stakingen die gaande waren in andere distributiecentra, zoals die in Leipzig, Bad Hersfeld en Graben. Afgelopen weekend waren Amazon en de bonden nog overeengekomen om de stakingen op te schorten tot 2014.

Vakbond Verdi pleit al maanden voor betere arbeidsvoorwaarden. De werknemers willen een hoger loon onder de cao voor de detailhandel. Maar Amazon houdt vast aan de cao voor de logistieke branche. Beide partijen zijn in al die maanden geen stap nader tot elkaar gekomen.

Duitsland is de grootste markt voor Amazon buiten de VS. Er werken negenduizend man, aangevuld met veertienduizend tijdelijke werkkrachten. De omzet van het bedrijf in Duitsland ligt op 8,7 miljard dollar. Aanvankelijk reageerde Amazon nonchalant op de stakingdreigingen. Het bedrijf verklaarde goed voorbereid te zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond