Deel dit artikel
-

Ambities voor hightechbedrijven XL Businesspark 2 lastig te realiseren

De gemeente Almelo wil met het toekomstige XL Businesspark 2 vooral hightech bedrijven aantrekken, maar in en rond Almelo te weinig hoogopgeleiden voor de gewenste hightech-bedrijven. Dat is de harde conclusie van een ‘geheim’ rapport, meldt Tubantia.

Volgens de plannen moet driekwart van de ruimte (75 hectare) worden toegekend aan bedrijven in hightech en maakindustrie. Daarbij wordt onder meer aan aan robotica en 3D-printing en fotonica gedacht.

Bureau Ecorys heeft onderzoek verricht. Het rapport van deze zogeheten ‘impactanalyse’ is vertrouwelijk. De 35 raadsleden in Almelo beschikken er sinds een paar dagen over.

Een van de opmerkelijke conclusies is dat de arbeidsmarkt in en rond Almelo te kort schiet voor de zo gewenste komst van hightechbedrijven. De Almelose beroepsbevolking bestaat vooral uit mensen met MBO-3/4 niveau, meldt het rapport.

Een andere optie die is onderzocht, is meer maakindustrie op XL Park 2. Daarbij worden de voedingsmiddelensector, metaalbewerking en meubelindustrie als voorbeelden genoemd.

De onderzoekers van Ecorys concluderen tevens dat een scenario met vooral hightech op XL Park 2 de meeste werkgelegenheid zal opleveren én daarbij de regionale economie een flinke impuls gaat geven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond