Deel dit artikel
-

Amerika dreigt met honderden boetes voor neprecensies

Zevenhonderd Amerikaanse webwinkels en techbedrijven ontvingen deze week een waarschuwing omdat ze neprecensies uitgeven of gebruiken. Dat mag niet. Wie dat wel blijft doen, loopt kans op een boete veertigduizend euro per overtreding.

Dat komt naar voren in de brief die de FTC eerder deze week stuurde aan onder meer Amazon, Facebook, Google, Holland America Line, Booking.com, Shell enUnilever. Een overzicht van alle geadresseerden staat in deze PDF.

De toezichthouder verzet zich niet tegen recensies per se, maar tegen het gebruik van misleidende of onwettige uitingen voor marketingdoeleinden. Het laten schrijven en het uitgeven daarvan is niet toegestaan. “We raden u aan om zorgvuldig dit bericht te onderzoeken en uw praktijken zo aan te passen dat ze de wet niet overtreden.”

Bedrijven die na deze strafaankondiging moedwillig toch blijven werken met misleidende reclame kunnen rekenen op een boete van maximaal 43.792 dollar per overtreding.

Neprecensies komen steeds hoger op de agenda van de politiek en de toezichthouders. Deels omdat het laaghangend fruit is, deels omdat het onterecht schade kan opleveren. In Nederland wil het kabinet een verbod op het plaatsen of laten plaatsen van neprecensies op internet. Daartoe is het wetsvoorstel Modernisering Consumentenbescherming woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Foto: gfpeck (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Rico

Dat is mooi. Gelijk partijen als TRUSTPILOT beboeten zodat ze de boel daar opheffen. 1 grote hoop aan NEP recensies!!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond