Deel dit artikel
-

Amerikaans verbod dreigt voor antivirussoftware Kaspersky (update)

De regering-Biden kondigt plannen aan om de verkoop van de antivirussoftware van Kaspersky Lab in de Verenigde Staten te verbieden. Dit vanwege de nauwe banden die het bedrijf zou onderhouden met Rusland.

Er is zorg dat Kaspersky malware kan installeren of kritieke updates achterhoudt, hoewel daarvoor geen concrete aanwijzingen zijn.

De beperkingen gaan in op 29 september, 100 dagen na publicatie van het verbod.

Het is niet de eerste keer dat Kaspersky in het vizier komt van toezichthouders. In 2017 verbood het Amerikaanse Department of Homeland Security het antivirusproduct op federale netwerken.

In 2018 besloot ook Nederland om het gebruik van antivirussoftware van het Russische Kaspersky Lab door de Rijksoverheid af te bouwen.

Als reactie hierop besloot het bedrijf zijn kernactiviteiten van Rusland naar Zwitserland te verhuizen. De maatregelen omvatten de verhuizing van gegevensopslag en -verwerking voor een aantal regio’s, de verplaatsing van software-assemblage en de opening van het eerste Transparency Center.virusproduct op federale netwerken.

De druk op de Amerikaanse activiteiten van het bedrijf groeide nadat Moskou Kiev de oorlog verklaarde.

Kaspersky, dat een Britse holding heeft, telt meer dan 220.000 zakelijke klanten in ongeveer 200 landen. Klanten zijn onder meer de Italiaanse voertuigfabrikant Piaggio en het Qatar Olympisch Comité.

Het bedrijf reageert als volgt op het aangekondigde verbod: ‘Kaspersky is op de hoogte van het besluit van het Amerikaanse ministerie van Handel om het gebruik van Kaspersky-software in de Verenigde Staten te verbieden. Het besluit heeft geen invloed op het vermogen van het bedrijf om informatie over cyberdreigingen en/of trainingen te verkopen en te promoten in de Verenigde Staten. Ondanks het feit dat Kaspersky een systeem heeft voorgesteld waarbij de veiligheid van Kaspersky-producten onafhankelijk geverifieerd kan worden door een betrouwbare derde partij, is Kaspersky van mening dat het ministerie van Handel zijn beslissing heeft genomen op basis van het huidige geopolitieke klimaat en theoretische zorgen, in plaats van een uitgebreide evaluatie van de integriteit van Kaspersky’s producten en diensten. Kaspersky houdt zich niet bezig met activiteiten die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten en heeft in feite aanzienlijke bijdragen geleverd met zijn rapportage en bescherming tegen verschillende dreigingsactoren gericht op Amerikaanse belangen en bondgenoten. Het bedrijf is van plan om alle wettelijk beschikbare opties te overwegen om zijn huidige activiteiten en relaties te behouden.’

Kaspersky blijft zich inzetten om de wereld te beschermen tegen cyberdreigingen. ‘Het bedrijf blijft veerkrachtig en sterk, met een omzetgroei van 11 procent in 2023. We kijken uit naar wat de toekomst brengt en zullen ons blijven verdedigen tegen acties die onze reputatie en commerciële belangen op oneerlijke wijze schaden.’

Op de foto de Russische CEO Eugene Kaspersky

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond