Deel dit artikel
-

Amerikaanse filmindustrie vreest massale diefstal

De Motion picture association of america, de Mpaa, heeft een rechtzaak aangespannen tegen realNetworks. De branchevereniging beschuldigt het softwarebedrijf van de distributie van een product dat kan worden gebruikt om dvd’s te kopiëren.

De software, RealDVD, kwam in september op de markt. Met de software kunnen gebruikers eenvoudig films opslaan op hun computer zonder de encryptie van een dvd te kraken.

De Mpaa, waar onder meer Disney, Paramount en Sony Pictures toe behoren, beweert dat de software strijdig is met de Digital Millennium Copyright Acht. Het zou illegaal zijn en de beschermingsmaatregelen voor auteursrecht op de dvd’s omzeilen.

Strikte voorwaarden

Of de Mpaa voet aan de grond krijgt is nog maar de vraag. De software laat gebruikers dvd’s kopiëren naar de harde schijf, maar doet dit onder enkele voorwaarden. Met het standaardpakket kan de gebruiker een enkele kopie maken. Tegen bijbetaling kan dit uitgebreid worden naar vijf kopieën. Het is niet mogelijk om een schijfje te branden met de software. Bij het kopiëren wordt de encryptie van het schijfje niet aangetast. De kopie ‘vastgezet’ op de harde schijf.

Bovendien maakt RealNetworks duidelijk dat de software alleen voor persoonlijk, niet commercieel gebruik is.

StealDVD

Volgens Greg Goeckner van Mpaa zou ‘RealDVD StealDVD’ moeten heten. RealNetworks zou ‘massale diefstal van creatieve content’ mogelijk maken. Dit zou weer een directe negatieve impact hebben op de levering van films en televisieshows.

De Mpaa wil de verspreiding van de software tegenhouden en eist een nog ongekend bedrag aan schadevergoeding.

RealNetwork, ook bekend van de online mediaplayer RealPlayer ontkent de aantijging en geeft aan dat de technologie alleen gebruikt wordt om films van de gebruikers op te slaan op de computer. Het stelt gebruikers niet in staat om de dvd’s te verspreiden.

Bron foto: kylemac (CC)

Deel dit bericht

1 Reacties

Je zus

Ze moeten niet zo zeuren. Ze verkopen jou een film voor best wel veel geld, de kwaliteit is matig, blu-ray komt in de buurt, dus, je hebt zojuist een matige kwaliteit dvd gekocht, en maakt daar een eigen kopie van. Zolang de filmindustrie met vele maten meet (videoband, videocd, dvd, blu-ray en wat nog meer komt) mogen wij dus niets doen om hun matige producten enigzins veilig te stellen tegen beschadigingen en erger? Je bent noodgedwongen je hele videoband collectie weg te geven omdat geen hond er iets voor wil bieden, dank zij de filmindustrie.Ohja, ik wordt er niet rijker van als ik een thuis kopie van maak, het kost mij eerder ruimte en dus geld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond