Deel dit artikel
-

Amerikaanse senator wil Big Tech opbreken

De Amerikaanse senator Elizabeth Warren, die namens de Democraten mee wil doen met de Amerikaanse presidentsverkiezingen, wil grote veranderingen in de techsector aanbrengen. Zij pleit voor het opbreken van Amazon, Apple, Facebook en Google.

Meer dan 70 procent van al het internetverkeer gaat via sites die door Google of Facebook worden gecontroleerd, schrijft Warren in een artikel op Medium. Ook wijst ze op het feit dat Google zijn eigen restaurantbeoordelingen voorrang heeft gegeven aan die van Yelp.

Warren zegt dat grote techbedrijven te machtig zijn geworden, concurrentie onmogelijk hebben gemaakt, privé-informatie voor eigen winstbejag hebben aangewend en innovatie hebben beperkt.

Ze is in goed gezelschap, want ook senator Bernie Sanders, de 77-jarige presidentskandidaat voor de Democraten die een dezer dagen het startsein heeft gegeven voor zijn campagne, heeft forse kritiek op met name het sociale beleid van Amazon.

Warren heeft het vooral gemunt op bedrijven met een jaaromzet van 25 miljard of hoger. Zo zou Amazon zijn webwinkel moeten scheiden van andere activiteiten en zou Google zijn zoekactiviteiten moeten afstoten. In het geval van Apple zou het bedrijf geen eigen software meer mogen aanbieden via de App Store. Die App Store zou ook wel eens verzelfstandigd kunnen worden.

Ook zou er een waakhond moeten komen die nog eens kritisch kijkt naar de overname van Whole Foods door Amazon, van Instagram door Facebook of van navigatiebedrijf Waze door Google. Het idee is dat vooral kleinere internetbedrijven ook een kans moeten krijgen.

Of het een belangrijk thema wordt in haar campagne is nog maar zeer de vraag. De techsector steunt doorgaans de Democraten, maar zou zich zomaar eens kunnen verzetten tegen al te grote veranderingen. Daar staat tegenover dat grote techbedrijven de laatste jaren steeds vaker onder vuur liggen.

Amazon heeft zijn beleid overigens afgelopen week aangepast. Derden mochten in de VS niet onder de prijzen duiken die Amazon zelf voor bepaalde producten rekende. In Europa was dat al niet meer toegestaan, maar in de VS kon Amazon dat soort beperkingen nog gewoon opleggen. Of de oproep van Warren er iets mee te maken heeft is niet bekend.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond