Deel dit artikel
-

Amerikaanse senator wil verbod TikTok

De Amerikaanse senator Michael Bennet, een Democraat die in de Inlichtingencommissie van de Senaat zit, wil dat Apple en Google TikTok gaan verwijderen uit hun appwinkels.

In een brief zegt Bennet dat ‘TikTok, in zijn huidige vorm, een onaanvaardbare bedreiging vormt voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.’

In het bijzonder oppert Bennet de mogelijkheid dat het moederbedrijf van TikTok, ByteDance, ‘zijn invloed gebruikt om de Chinese overheidsbelangen te bevorderen’.

TikTok heeft al eerder ontkend dat hiervan sprake is en heeft geprobeerd zijn banden met China te bagatelliseren. In een verklaring aan CNN zegt het bedrijf dat de brief van Bennet ‘bijna uitsluitend gebaseerd is op misleidende berichtgeving over TikTok’.

Hoewel het onwaarschijnlijk lijkt dat beide bedrijven zo’n drastische stap zouden nemen op basis van een brief van een senator, toont het de toenemende druk en controle op TIkTok..

Het bedrijf heeft de afgelopen twee jaar onderhandeld met het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS, maar dat heeft tot op heden niet veel opgeleverd. Wel is er een samenwerking met Oracle opgezet om Amerikaanse gebruikersgegevens te beschermen.

De app is al verbannen van federale apparaten en tal van deelstaatregeringen hebben dit voorbeeld gevolgd.

De Amerikaanse president Joe Biden zei maandag dat hij niet zeker wist of Washington TikTok zou verbieden. ‘Ik weet dat ik het niet op mijn telefoon heb.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond