Deel dit artikel
-

Amerikaanse senator wil wet tegen verslaving sociale media

De Amerikaanse Republikeinse senator Josh Hawley heeft een nieuwe wet Social Media Addiction Reduction Technology Act (SMART Act) gepresenteerd die belangrijke beperkingen oplegt aan het gebruik van sociale media.

Een van de voorstellen is om het dagelijkse gebruik van de platforms te beperken tot 30 minuten. De gebruiker kan die limiet handmatig verwijderen, maar zal dat iedere maand moeten doen.

Ook verbiedt het voorstel zaken als autoplay en eindeloos scrollen in apps of op websites. De Federal Trade Commission zou voor de handhaving en evaluatie moeten worden ingeschakeld.

Hawley is met 39 jaar het jongste lid van de Senaat, en sterk gekant tegen uitwassen van Big Tech. Hij stelde al eerder maatregelen voor ten aanzien van datatracking en privacy voor kinderen.

Ook maakte hij geen geheim van zijn afkeer van sociale media als Twitter, Instagram en Facebook, die wat hem betreft maar beter kunnen verdwijnen.

Er is weinig kans dat de wet wordt aangenomen. Binnen zijn eigen partij is er nauwelijks steun voor. Brancheorganisatie Internet Association wijst op het feit dat techbedrijven wel degelijk maatregelen nemen om verslaving tegen te gaan. iPhone gebruikers kunnen zichzelf op rantsoen zetten. Google lanceerde in Android 9 Digital Wellbeing, die eveneens voor balans in technologiegebruik moet zorgen.

Psycholoog Andrew Przybylski van de University of Oxford noemt het wetsvoorstel dan ook ‘praktisch onuitvoerbaar’.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond