Deel dit artikel
-

Amerikaanse techgiganten in nieuw Europees AI-instituut

In het oosten van Europa verrijst in september een AI-instituut dat wetenschappers en ondernemers uit de wijde regio moet trekken. Door op te treden als geldschieter zorgen Google, Amazon en Deepmind ervoor dat ze voor talent en technologie op de voorste rij zitten.

Na de zomer gaat het INSAIT (werkt nog niet) van start in Sofia te Bulgarije. Het is het eerste wetenschappelijke instituut in het zuid-oosten van Europa. INSAIT staat voor Institute for Computer Science, Artificial Intelligence and Technology. Het wordt een onderzoeksinstelling die zich richt op AI en computerwetenschappen.

Tal van partijen steunen het initiatief met geld, middelen en mensen. De Bulgaarse overheid trekt de portemonnee voor honderd miljoen euro, te besteden in tien jaar, Google voor drie miljoen dollar, dochter Deepmind bijna drie ton, AWS investeert 3,75 miljoen dollar en het lokale techbedrijf SiteGround sponsort zes miljoen euro.

De toezegging van Google bestaat praktisch uit toegang tot zijn Tensor Processing Unit Research Cloud. Tensor is Googles zelfontwikkelde toplijn hardware en software in machine learning, cloud en chips.

INSAIT is bedacht en ontwikkeld in samenwerking met twee Zwitserse vooraanstaande technisch universiteiten: ETH Zürich en de Technische Universiteit van Lausanne (EPFL). Het instituut wil zich kunnen meten met bijvoorbeeld MIT, UC Berkeley en bijvoorbeeld het Max-Planck Instituut. Behalve topwetenschappers uit binnen- en buitenland aantrekken moet dat er ook voor zorgen dat lokale bètawetenschappers het land niet verlaten, zoals nu met tienduizenden tegelijk gebeurt, naar westerse techbedrijven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond