Deel dit artikel
-

Amerikanen kopen meer ebooks dan papieren boeken

Amerikaanse consumenten kochten in februari meer digitale boeken dan papieren boeken. Waar de digitale omzetten 202 procent groei laten zien, laten papieren omzetten 24 procent verlies zien. Deze verschuiving komt overwegend door de opkomst van tablet computers.

De associatie van Amerikaanse uitgevers brengt een voor de uitgeverij schokkend maar niet verrassend onderzoeksrapport uit. Het ebook is het format van de toekomst en consumenten omarmen het in een hoog tempo.

In februari kochten Amerikanen meer ebooks dan papieren boeken. Dat weerspiegelt echter nog niet in de omzetten. Ebooks zijn in Amerika doorgaans goedkoper dan papieren boeken. Van veel digitale boeken bestaan zelfs geen papieren boeken omdat auteurs hun werken zelf uitgeven via platformen als die van Amazon.

  • In februari gaven consumenten 90,3 miljoen dollar uit aan ebooks (+202%) en 6,9 miljoen dollar aan audioboeken (+36,7%)
  • Aan papieren boeken gaven Amerikanen 215,3 miljoen dollar uit (Volwassenen: 156,8 miljoen, -34,4%; Kinderen: 58,5 miljoen, -16,1%))

Bij de huidige trend kan niet alleen de afzet, maar binnen een jaar ook de omzet van ebooks die van papieren boeken gaan overtreffen.

De Association of American Publishers (AAP) denkt dat ebooks niet het hele jaar door het dominante format zullen zijn. Het verschijnsel dat zich in februari voordeed verklaart AAP met de term ‘loading’. In de decembermaand kochten bovengemiddeld veel mensen ereaders en tablet computers. Die moeten nu gevuld worden met leesvoer. Aangezien ook het aanbod in digitale boeken groeit, laat zien een piekverkoop in februari zien.

In Nederland zijn er naar verwachting zo’n 750.000 tablet computers in omloop aan het einde van het jaar.

Foto: funkdooby (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Sander

Extreem!
En klopt daarom volgens mij ook niet.

Bas van der Krogt

Ik geloof zeker wel dat de ebooks hard groeien maar de cijfers bij dit artikel kloppen gewoonweg niet. In totaal (papier en ebook) is er 312 mio omzet per jaar. Gegeven het feit dat er in 2010 55 mio schoolgaande mensen waren zou dit betekenen dat zij voor maximaal 6 euro pp aan studieboeken hebben gekocht.

Wat ook tegen deze cijfers spreekt is dat de omzet van boeken in NL in 2009 642 mio was.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond