Deel dit artikel
-

AMS-IX verwerkte vorig jaar 18 procent meer data

In 2021 werd er in totaal meer dan 26,85 Exabyte aan data verwerkt op AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), een groei van 18 procent ten opzichte van 2020. Die groei is nog steeds fors, maar is minder dan de 35 procent groei die tijdens het coronajaar 2020 werd gemeten.

AMS-IX is een van de grootste internetknooppunten ter wereld en wordt dagelijks door vele internetbedrijven gebruikt als schakelpunt om internetverkeer uit te wisselen. Ieder jaar in januari publiceert AMS-IX feiten en cijfers over het verkeer dat de organisatie het afgelopen jaar heeft verwerkt.

In 2021 groeide het internetverkeer met 18 procent, vergelijkbaar met de 17 procent groei in het dataverkeer in 2019. In november werd er nog een nieuwe mijlpaal bereikt met het behalen van een piekverkeer van 10 Terabit/s. Het aantal aangesloten netwerken in Amsterdam bleef met iets meer dan 880 nagenoeg gelijk.

Ook het verkeer op de Global Roaming Exchange – een platform van AMS-IX voor de uitwisseling van mobiel dataverkeer tussen netwerken die mobiele dataverbruikers in het buitenland bedienen – is terug op het oude niveau van voor de pandemie. Gedurende 2020 en het begin van 2021 was er door alle reisbeperkingen maar weinig verkeer op de GRX. Maar sinds deze zomer reizen mensen weer. Het verkeer op de GRX steeg met 80% en piekte in 2021 maar liefst op 205.9 GBps.

Ook bij de internet exchanges die AMS-IX beheert in andere delen van de wereld was de invloed van de pandemie minder groot dan voorheen. De exchanges in Manama (436 GBps), Mumbai (92 GBps) en Hong Kong (84 GBps) bereikten allen een nieuw piekverkeer in 2021. Opmerkelijk was met name de groei in Manama. In 2020 werd daar nog een piekverkeer van 208 GBps opgetekend. Manama is een relatief nieuwe exchange en is de snelst groeiende internet exchange in het Midden-Oosten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond