Deel dit artikel
-

Amsterdam ArenA proeftuin voor technische innovaties

Nooit meer de auto kwijt in een parkeergarage, niet meer in de rij of in de file staan en en grasmat die aangeeft dat het gras water en voedingsstoffen nodig heeft. Het zijn het enkele van de toepassingen van het Amsterdam ArenA Innovation Center dat gisteren is geopend door de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren.

Het Amsterdam ArenA Innovation Center moet uitgroeien tot het kennis- en innovatiecentrum in Nederland op het gebied van slimme en duurzame steden. In 2014 sloten de gemeente Amsterdam en de Amsterdam ArenA daartoe al eens een Innovatiedeal. Alle innovaties worden door de ArenA en haar partners getest voor toepassing in en rondom het stadion en het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Vervolgens kunnen de vindingen grootschalig worden toegepast in de gehele metropoolregio.

Organisaties als Huawei, KPN, TNO en de gemeente Amsterdam hebben hun medewerking toegezegd en zijn inmiddels in het nieuwe centrum gevestigd. Samenwerking en kennisuitwisseling tussen de deelnemers staan centraal. Ook aan de ‘hardware’ is gedacht: er staan supercomputers met veel rekenkracht waarmee de bedrijven die er gevestigd zijn allerlei nieuwe vindingen kunnen uitproberen.

Op elke eerste maandag van de maand deelt iemand een idee of innovatie met andere bedrijven in de ArenA-proeftuin, in het Living Lab. Wie enthousiast is, kan aanhaken en direct meedoen.

In het nieuwe Amsterdam ArenA Innovation Center worden dus niet alleen slimme technologische uitvindingen gedaan en getoond, maar ook getest. Zo kunnen voetbalspelers met een zogenoemde ‘tag’ spelen. Via het netwerk van sensoren in de ArenA is het mogelijk om de bewegingen van spelers tot op de centimeter nauwkeurig in kaart te brengen. De trainer of coach kan zo onder meer de hartslag van de speler zien.

KPN test er een sensorennetwerk: via een sensor op elke parkeerplaats weet je altijd waar je auto staat geparkeerd. Bezoekers van de ArenA en Amsterdam Zuidoost ontvangen binnenkort op hun smartphone informatie over hun omgeving via een tijdelijke app. Zodra je de ArenA binnenloopt vult deze app zich automatisch met praktische informatie.

De opening van het Amsterdam ArenA Innovation Center markeert ook de aftrap van de Amsterdam Smart City Week: een vierdaags evenement dat in het teken staat van innovaties op het gebied van mobiliteit, bereikbaarheid, energie, duurzaamheid en bezoekersbeleving.

De week is een initiatief van Amsterdam Smart City, het open innovatieplatform voor grootstedelijke uitdagingen in samenwerking met bedrijven, overheden, kennisinstellingen en bewoners.

Amsterdam Smart City organiseert parallel aan het Smart City congres de Appsterdam Smart City Challenge. TAppbouwers, studenten en designers uitgedaagd om met slimme oplossingen te komen voor verschillende vraagstukken op het gebied van energie, mobiliteit en het stadion zelf.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond