Deel dit artikel
-

Amsterdam na Europees vonnis over Airbnb: belangen multinationals vóór de belangen van de inwoners

Verhuurplatform Airbnb heeft een belangrijke overwinning behaald bij het Europees Hof van Justitie. Die ziet het platform niet als woningverhuurder of vastgoedmakelaar, maar als een onlinedienstverlener. Daardoor wordt het lastiger voor steden om de verhuur van Airbnb panden aan banden te leggen.

Regels die bepalen dat woningen maximaal dertig dagen in een jaar verhuurd mogen worden, blijven alleen bestaan voor de verhuurders zelf. Ook kan een stad als Amsterdam door het oordeel Airbnb niet verplichten om toeristenbelasting te innen.

Volgens de Europese rechters voert Airbnb geen controle over het aanbieden van vakantiewoningen. Daardoor kan het bedrijf ook niet verplicht worden om gegevens met overheden te delen.

Het Hof vindt het verder niet bewezen dat de aanwezigheid van Airbnb in Europese steden de huurprijzen beïnvloedt.

De gemeente Amsterdam laat in een reactie aan Het Parool weten dat ze door de uitspraak afhankelijk zijn van de bereidwilligheid van verhuurders en platforms. ‘Dit is een klap voor de aanpak van illegale vakantieverhuur en de overlast die veel mensen daarvan ervaren. Het Europese Hof laat hiermee zien dat de belangen van multinationals in Europa alweer vóór de belangen van de inwoners gaan. Het wordt nu nog belangrijker om de Europese wetgeving te wijzigen, we gaan daarom samen met de grote Europese steden door met de lobby bij de Europese Commissie om hierop aan te dringen.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond