Deel dit artikel
-

Amsterdam, VU en UvA openen lab voor maatschappelijke AI

De gemeente Amsterdam opent samen met de Vrije Universiteit (VU) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) het zogenoemde Civic AI Lab (CAIL). Het college heeft ingestemd met een subsidie van 400.000 euro voor de komende vier jaar.

In het lab gaan vijf onderzoekers promoveren op de toepassing van kunstmatige intelligentie op het gebied van onderwijs, welzijn, omgeving, mobiliteit en gezondheid. Het lab maakt deel uit van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) op het Science Park.

Naast voordelen kent A.I. ook nadelen. Beeldherkenningssystemen worden bijvoorbeeld getraind met foto’s van mensen met een lichte huidskleur, en herkennen daardoor mensen met een donkere huidskleur minder goed. Ook werken verzekeraars met rekenmodellen waarin postcodes worden aangemerkt waar meer risico is op inbraak. Deze modellen resulteren vervolgens in een hogere premie voor de inwoners van deze wijken. Dit vergroot de ongelijkheid in de stad.

Met het Civic AI Lab wil de gemeente deze spanningsvelden onderzoeken, zodat AI in de toekomst gelijkheid en eerlijke kansen bevordert en de negatieve effecten van AI worden ondervangen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond